В Кремъл вече е изработен план проруските сепаратисти в Украйна да бъдат снабдени законно с изтребители и бомбардировачи, съобщава телевизия ТСН.

Първо Русия ще признае като държава Новору̀сия. Тя ще включва самообявилите се и непризнати досега от никого Донецка и Луганската народни републики. След това Москва ще стане военен съюзник на новата държава.

Планът всъщност е бил изпробван на 1 септември, твърди ТСН. Тогава руски изтребители бомбардирали селището Счастие в Донецка област. А самата руска армия готви мащабно настъпление под знамената на Донецката народна република (ДНР). Новият плацдарм за офанзивата е завзетото от сепаратистите летище в Луганск.

Русия продължава да отрича, че нейни войници се намират в Украйна.

Руският президент Владимир Путин употреби на 1 септември за първи път термина "Новору̀сия". Той намекна за обсъждане на политическата организация на обществото и държавното устройство в Югоизточна Украйна. Това бе изтълкувано веднага като призив за създаване на нова държава. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-късно, че Путин нямал предвид независимост на източните региони.

От началото на руското нахлуване в Украйна са загинали близо 2000 кадрови руски военни. Това написа в профила си във фейсбук Александър Данилюк, съветник на украинския военен министър Валерий Гелетей.Повечето от тях са десантчици, допълва Данилюк и зове за интензивни контакти с близките както на загиналите, така и на все още живите солдати. Според него роднините на тези руски войници ще станат заклети антивоенни активисти.