Хиляди хора отново излязоха на антиправителствен протест в Будапеща снощи срещу гласуваните от парламента промени в трудовото законодателство, срещу засилващата се корупция и срещу ограниченията върху академичните свободи при управлението на консервативния премиер Виктор Орбан, предаде Асошиейтед прес. 
Гласувана от парламента на 12 декември промяна в кодекса на труда отприщи вълна от демонстрации, съпроводени на места и с насилие, главно в Будапеща. Реформата увеличава на 400 часовете извънреден труд, които работодателите могат да изискват от служителите си за една година и да им ги платят в тригодишен срок.
Организатор на снощния протестен поход през центъра на столицата бе сатиричната унгарска партия "Двуопашато куче". По време на похода се пееха песни, имаше речи и лозунги с критики срещу Орбан. На един от сатиричните плакати се четеше "Искам да родя стадион", с който се осмиваха две от инициативите на премиера - да се повиши раждаемостта и да се построят много спортни съоръжения в страната. 

Основаната преди над 10 г. от майтапчии партия започва да се превръща в полу-сериозна политическа сила, която с ирония и сатира изразява отношение към конкретни въпроси и печели все повече привърженици, отбеляза Ройтерс. 

"Дойдох тук, защото смятам, че Кучешката партия се оказва най-сериозната в цялата сегашна политическа система, което е тъжно", каза 26-годишният студент Алмош Едеш, цитиран от Ройтерс.

Демонстрантите се събраха край парламента и оттам се отправиха към офиса на президента Янош Адер в замъка в Буда - старата част на столицата, за да протестират срещу подписването от него на промените в кодекса на труда, както и на закона за създаване на мрежа от нови административни съдилища под контрола на правителството. Тези съдилища ще разглеждат всички дела, засягащи държавата - от данъчните въпроси до изборните спорове, което поставя самото правителство в конфликт на интереси и намалява независимостта на правосъдието, отбелязва АП. 

По-рано вчера премиерът, в интервю по националното радио, защити своята много оспорвана реформа на трудовото законодателство - по думите му "добър" закон "за желаещите да печелят повече", срещу който протестират опозиционери, чиито "лъжи", по думите му, са "безгранични", предаде Франс прес.
Според Орбан реформата цели "просто да премахне безполезните нормативи, тъй че желаещите да печелят повече да могат повече да работят". Премиерът смята, че протестите са частично организирани от активисти, платени от американския либерален милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. Фондацията "Отворено общество" на Сорос отхвърля неговите обвинения, пише БТА.