Избирателно ли решава главният прокурор кого да разследва. И защо Александър Ваклин говори едно пред медиите, а друго в съдебна зала.

Това попита бившата заместник-кметица на столичния район "Младост" Биляна Петрова в първото си телевизионно интервю - за бТВ - след като бе пусната под домашен арест. Двете с бишвата кметица Десислава Иванчева от вчера са си у дома за празниците - след повече от половин година неизменно в ареста. Петрова даде краткото интервю именно от жилището си.

"Благодаря на съдията, след осем месеца прегърнах семейството си. Бях забравила какво е да се изкъпеш с топла вода", заяви Петрова в началото на разговора. - "Вчера цял ден с дъщеря ми стояхме прегърнати. Тя кза, че ме обича и вярва в мен".

Биляна Петрова категорично отрече двете с Иванчева да са се сговаряли да вземат подкуп от строителния предприемач Ваклин. Както и да има информация за намерените в автомобила на двете кветици пари.

"Не бих могла да кажа точно какво се е случило, бяхме арестувани в пълно информационно затъмнение. Твърдо не е имало подкуп, твърдо не сме се уговаряли за такива неща и по никакъв начин не сме знаели, че в колата се намира тази сума. Най-малкото всички потвърдиха, че колата е била отворена, когато ние се движихме", посочи тя.

Петрова отново заяви, че е била сплашвана по време на първоначалните разпити.

"Ако не кажеш нещо определено, ти си труп" – заявили й разпитващите. - "Това не е ли заплаха?!", попита бившата зам.-кметица.

Както е известно заплахи, в това число и мними некролози, получи и адвокатката на Петрова - Ирен Савова. И в този контекст подсъдимата се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров:

"Г-н главен прокурор, вие разследвате ли тези заплахи и престъпление, или просто избирате какво да разследвате?".

Обърна се и към Ваклин - подал жалбата за изнудване. Също с въпрос:

"Защо пред медиите говори едно, а в съдебна зала говори друго и защо при условие никой нищо не е искал от него, той сам е търсил начин да цитирам: "стопли отношенията"?"

Биляна Петрова говори и за условията в килията им с Иванчева, които както стана известно, са меко казано лоши.

Разказа как имало малък ремонт, но той се оказал некачествен и "сега ще се прави ремонт на ремонта".

"Нарушава се законът – не може 24 часа да сме задържани като в газова камера. Прозорците са затворени – един струва 200 лева. След 7-10 дни е напълно възможно да се върнем в килията си след протеста на прокуратурата", посочи Петрова.