Третото спиране на финансирането на федералното правителство по време на президентството на Доналд Тръмп е вече официално в ход, пише американското електронно издание на USA Today, цитирано от агенция "Фокус".

Временната мярка, която гарантираше средствата на текущите нива до 8 февруари, преустанови действието си в четвъртък, след като Тръмп заяви, че няма да подпише одобрен от Сената краткосрочен законопроект за финансиране, тъй като не съдържа пари за стена по южната граница на страната. Службата за управление и бюджет публикува инструкции за тези федерални агенции, които биха могли да бъдат повлияни от това, което те наричат „възможно отпадане на финансирането, започващо на 22 декември 2018 г.“

И така, какво наистина ще се затвори?

Шест от федералните ведомства, включително отбраната, вече са одобрили бюджетите си и няма да бъдат засегнати. Но девет други ведомства и десетки агенции работят по плана за краткосрочни разходи, който изтече в 23:59 ч. в петък. Финансирането за тези отдели ще изтече, ако конгресът не одобри техните бюджети или не предостави друго краткосрочно удължаване.

Частичното спиране означава, че всички операции в тези отдели ще бъдат затворени, а около 800 000 федерални служители ще бъдат принудени да работят без заплащане, докато не бъде разрешен проблемът.

Засегнатите департаменти са: селско стопанство, търговия, правосъдие, вътрешна сигурност, вътрешни работи, държавни, транспортни, бюджета , градското развитие, както и няколко по-малки агенции.

Какви услуги ще бъдат прекъснати?

Държавните и местните центрове за селскостопански услуги, управлявани от Министерството на земеделието, ще бъдат затворени, което означава, че няма да има персонал, който да отговори на въпроси или да помогне на земеделските стопани да се регистрират за нови програми по Закона за земеделието, одобрен наскоро от Конгреса, съгласно доклад, изготвен от демократите в комисията по бюджети на Сената.

Националните паркове биха могли да затворят или ще предлагат само ограничени услуги. По време на затварянето през януари, вратите на националните паркове останаха отворени за влизане, но малко служители бяха на разположение за защита на посетителите и ресурсите на парка. Сградите, като например посетителските центрове, бяха затворени, а понякога и тоалетни, според Националната асоциация за опазване на парковете.

Повече от 30 милиона малки предприятия вече няма да имат достъп до заеми, подпомагани от федерално равнище, и техническа помощ, тъй като гаранциите за малка бизнес администрация за отпускане на заеми ще се замразят. Американците, които искат да си купят нов дом или рефинансират ипотека, застрахована от Федералната администрация, ще бъдат оставени в режим на очакване. Гражданското правосъдие, плащанията на жертви и обучение за държавни и местни правоприлагащи органи ще бъдат преустановени по време на затварянето.