„По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма.“

Така е озаглавен коментар на сайта „Класа“ с автор Костадин Костадинов.

Безспорно всеки има право на свое мнение и на споделянето му. Особено когато става дума за медия.

Случаят обаче придобива друг оттенък, когато едно посолство очевидно подкрепя това мнение.

Как по друг начин да си обясним факта, че тази статия е споделена в официалния фейсбук профил на посолството на Руската федерация в България. Линк към този профил има и в интернет страницата на дипломатическата мисия.

 

 

Кои са олигофрените? Ясно кои – тези, които протестират срещу руската елха в центъра на София. (Елхата е подарък от Москва за столицата ни, а в украсата й личат големи червени звезди с пет лъча в специфична позиция... - б.р.)

Следобед линкът към статията във ФБ-профила отиде назад, като бе изместен от публикации с дата 21 октомври и 30 ноември. В сайта на посолството пък линкът вече не се виждаше.

Няма да цитираме статията, който иска, ще я намери и ще я прочете. Само ще споменем, че в нея се съдържа опит за хумористична пародия на одата „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов. Нарича се „О, Кремъл“ и неин автор е Николай Драганов. В нея вместо България - НАТО „нази гледа“. Намесени са „Слава на Украйна“, „Атанасов, наший генерал“, Иво Инджев, Стефан Тафров, Асен (вероятно Генов), Христо (вероятно Иванов), Бойко Борисов, та дори и партия ДЕОС.

Някои се смеят, други молят да ги погъделичкат, за да се засмеят. Всеки възприема творбата различно.

Споделянето от посолство на коментар с такова заглавие обаче е, меко казано, говори за липса на дипломатичност.

Най-малкото за това, защото не ни е известно българското прозападно и пронатовско правителство да е подкрепило открито протестиращите срещу елхата. Напротив – премиерът Бойко Борисов иска яхти, а не бойни кораби в Черно море.

И дума за акцията не е обелена нито в сайта на украинското посолство в София, нито във фейсбук профила му.

Досега не сме чували от постоянното представителство на ЕС да нарекат „олигофрени“ тези, които горят европейските флагове у нас. Случва се на шествия на някои български партии и около един точно определен паметник в София.

Нито пък от посолството на САЩ са отправили епитети към тези, които заливаха с червена боя бюста на Роналд Рейгън в столицата.

Разни хора/посолства, разни идеали.