Българското външно министерство е поискало по официален ред обяснение от руското посолство в България за публикацията „По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма". Коментарът на лидера на партия "Възраждане" - Костадин Костадинов, беше препубликуван от неговия профил в социалната мрежа първо в сайта Класа.бг.

А след това беше споделен отново във "Фейсбук" този път на официалната страница на дипломатическата мисия на Руската федерация в България.

 

От българското Министерство на външните работи (МВнР) отново използваха социалната мрежа, за да излязат с коментар по случая.  

"По указания на ръководството на МВнР заместващият директора на дирекция “Източна Европа и Централна Азия” посланик Георги Панайотов е провел разговор със съветник в посолството на Руската федерация, като е предал позицията на българската страна по повод безкритичното публикуване на фейсбук страницата на посолството на препечатка от сайт. Представителят на МВнР изрази разочарование по повод публикуването на мнение, съдържащо обидни за българския народ квалификации, като посочи, че подобни действия не допринасят за двустранните ни отношения с Русия, а напротив, създават благоприятна почва за антируски настроения сред българските граждани.", казва в съобщение на МВнР, публикувано в официалната страница във "Фейсбук".

 

От пресцентъра на МВнР обясниха пред Клуб Z, че са предприети мерки да бъде изложена българската позиция пред руските представители в София. Оттам обаче не посочиха каква е била реакцията на руските дипломати. Но все пак очакват публикацията, в която български граждани се наричат "олигофрени и малоумници" да бъде свалена.