Кметове на БСП предупредиха, че готови да напусна Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ), заради начина, по който се отпускат средства за местната власт. По време на пресконференция днес те поискаха през идващия февруари Общото събрание на сдружението да подкрепи исканията на левицата за ясни правила, по които да става финансирането.

"Не приемаме средства от Държавния бюджет да се разпределят към българските общини без ясни процедури и критерии", каза кметът на Община Троян и заместник-председател на НСОРБ Донка Михайлова. 

Тя припомни, че 2017 г. на български общини са раздадени повече от четвърт милиард лева без правила и те превишават 1,6 пъти средствата, предоставени от централния бюджет като капиталова субсидия, където все пак има правила. Този септември с решение на УС на НСОРБ, се заявява, че сдружението настоява за ясни процедури и критерии при разпределяне на средствата от републиканския бюджет.

"Броени месеци след това сме свидетели на поредното министерско постановление, въпреки че на среща с министъра на финансите поискахме 110 млн. лв. за капиталова субсидия, от които 60 млн. лв. за общински пътища - за всички 265 български общини и за всички български граждани. Получихме отказ. Само месец след това, се дават милиони без правила и това ни тревожи", добави тя. 

Според кмета на Самоков - Владимир Георгиев, правителството раздава на общините пари избирателно. 

„Дойдат ли  празници всички говорим за обединение, за съединение, което прави силата, но виждаме, че по-близки до управляващите общини получиха средства точно по празниците, което доведе до поредното разделение", коментира Георгиев. 

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев обяви, че ГЕРБ е убила парламентарната държава, а днес е на път да убие и местната власт. По думите му се наблюдава тотално обезличаване на НСОРБ.

"С министерско постановление от 19.12.2018 г. правителството отново, без всякакви правила, раздаде поредните 146 млн. лв. на български общини. От тях 98 млн. лв. са дадени за общини на ГЕРБ, 25 млн. за тези, управлявани от ДПС, 17 млн. лв. в други общини и едва 4 млн. лв. за общини, управлявани от БСП", изчисли той.

Оправданията на финансовия министър и министър-председателя, че кметовете на левицата нямат проекти и затова не получават средства, не отговарят на действителността, твърди Кирил Добрев. Над 150 са подадените проекти, които не са получили финансиране от четирите постановления за тази година, добави Добрев.