Има шанс от 50 на сто за спиране на "Брекзит", ако британският парламент отхвърли постигнатото от премиерката Тереза Мей споразумение с ЕС, заяви министърът на търговията Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

"Ако не гласуваме за това, не съм сигурен, че бих му дал (на Брекзита) много по-добри шансове от 50 на 50", заяви пред в. "Сънди таймс" Фокс, един от водещите поддръжници на напускането на ЕС.

Остават три месеца до 29 март, когато Великобритания трябва да напусне ЕС. Постигнатото от Мей споразумение обаче остава несигурно, поради което остават възможни редица варианти - от "Брекзит" без споразумение, до спиране на Брекзита, отбелязва Ройтерс. По-рано този месец премиерката отложи планирано гласуване на споразумението, признавайки, че то вероятно ще бъде отхвърлено от парламента. Депутатите ще гласуват за споразумението догодина, през седмицата от 14 до 20 януари. 

Популярният британски актьор Бенедикт Къмбърбач се изявява в телевизионен филм за "Брекзит", който ще бъде излъчен от "Ченъл 4" на 7 януари, съобщава Франс прес.
Датата съвпада с възобновяването на парламентарната дейност във Великобритания след коледните и новогодишни празници. Сценарият на телевизионния филм "Брекзит" - нецивилизованата война" е написан от Джеймс Греъм. Излъчването на телевизионната продукция ще бъде в навечерието на съдбоносни дебати и гласуване относно бъдещето на страната във връзка с "Брекзит".
Известен с ролята си на Шерлок Холмс в телевизионната поредица на би Би Си, Къмбърбач в новия телевизионен филм се превъплъщава в Доминик Къмингс, ръководител на кампанията в полза на "Брекзит" преди референдума от 2016 година.
Малко преди провеждането на допитването Къмбърбач твърдо застана на позицията Великобритания да не напуска ЕС. Тогава той призова сънародниците си да гласуват срещу Брекзит. Но при проведения референдума 52 на сто от британците дадоха гласа си за напускането на ЕС.

"Приех предизвикателството да се превъплътя в някого, който е много по-различен от мен в много отношения. Беше ми интересно да погледна на света през неговите очи", довери актьорът.

Доминик Къминс не е много известен на широката публика, но той изигра решаваща роля за налагането на "Брекзит". Неговата кампания се развихри предимно в социалните мрежи и въз основа на събирането на персонални дании, загърбвайки традиционните политически практики, пише БТА.