Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) задържа в Москва Пол Уилан, гражданин на САЩ, заподозрян в шпионаж, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Според ФСБ Уилан е задържан на 28 декември "при провеждане на шпионска акция".

Следственото управление на ведомството е образувало срещу него наказателно дело за шпионаж. Ако съдът го признае за виновен, Уилън може да получи между 10 и 20 години затвор.

Новината все още не е потвърдена от американска страна. Ройтерс и АП отбелязват, че в съобщението на ФСБ не се посочва какви са били шпионските действия на задържания.

Около 18 часа българско време бе съобщено, че руските власти са уведомили официално САЩ за задържането на американския гражданин. Това е потвърдил представител на Държавния департамент във Вашингтон, цитиран от Ройтерс. САЩ са поискали консулски достъп до лицето.

Арестът съвпада с периода на обтегнати отношения между Москва и Вашингтон заради украинската криза, войната в Сирия и обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. 

Този месец рускинята Мария Бутина се призна за виновна по обвинение в шпионаж. Щатското обвинение твърди, че тя е действала като агент на Русия в консервативни политически групи.

През март пък Великобритания и мнозинството от съюзниците ѝ изгониха от своя територия повече от 100 руски дипломати в отговор на отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, като България не намери за необходимо да се присъедини към тези действия.

В отговор Русия изгони десетки западни дипломати.