Президентът на Украйна Петро Порошенко е постигнал договореност с руския си колега Владимир Путин за „постоянно примирие“ в Донбаския регион в Източна Украйна. Двамата са разговаряли по телефона, съобщи офисът на украинския президент.

Беше постигнато взаимно разбирателство за стъпките, които ще позволят постигането на мир“, се казва в официалното съобщение.

Съобщението идва в момент, когато американският президент Барак Обама се среща с лидерите на Балтийските държави в Талин.

Предстои и срещата на НАТО в Уелс, където алиансът се очаква да одобри плановете за „сили за бързо реагиране“.

Донбас, е съкращение от съветско време, което означава "Донски басейн". Това е въгледобивният район около Донецк, крепост на руските етнически сепаратисти в Украйна, които завзеха града и с помощта на Русия установиха там своя "република" непризната от никого.

Междувременно руските сепаратисти започнаха да превземат отново териториите, от които правителствените войски в Украйна се оттеглиха, включително летището в Донецк.

В Брюксел днес постоянните представители на държавите членки обсъждат нова серия европейски санкции срещу Русия. Според запознати те могат да включат отнемане на достъпа на руските банки до международната система за преводи "Суифт", както и визова забрана и замразяване на авоарите на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Очаквайте подробности!