Кристалина Георгиева ще оглави временно Световната банка от 1 февруари. Тя ще заеме поста временно изпълняващ длъжността президент на световната институция, след като титулярът Джим Йон Ким подаде оставка, която влиза в сила в началото на следващия месец, съобщи "Ройтерс". След това новината бе потвърдена и от Световната банка.

Източници на агенцията казват, че става дума за "лично решение" на президента Ким. Неговият мандат трябваше да изтече през 2022 г.. В съобщение от името на президента се казва, че незабавно започва работа за компания и ще се занимава с инфраструктурни проекти в развиващите се страни.

В момента Кристалина Георгиева заема поста главен изпълнителе директор на Световната банка. Тя зае позицията след покана лично от Ким и за да заеме поизицията подаде преждевременно оставка като български еврокомисар и зам.председател на Европейската комисия по бюджет и финанси. Това се случи точно преди 2 години. Преди това Георгиева не успя при кандидатурата си за генерален секретар на ООН. Първоначално кандидатурата на България, излъчена от правителството на Бойко Борисов, бе за Ирина Бокова. В последния момент обаче кабинетът промени позицията й.

На мястото на Георгиева в ЕК бе предложена евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел и тя беше одобрена, но със съвсем нов ресор.

Джим Йон Ким оглави Световната банка през 2012 г. Той бе номинация на тогавашния президент на САЩ Барак Обама и се смяташе за изненада, защото по професия е лекар и антрополог.