С три жалби до Конституционния съд започва 2019 г. за националния омбудсман Мая Манолова. Тя ще атакува новите цени на водата, т.нар. закон за горивата, който вади собствениците на малки бензиностанции и малки търговци на протести, както и Закона за държавния бюджет, стана ясно от думите й пред Нова тв. 

"Подготвям конституционна жалба срещу текстове в закона за ВиК. Например текста за единната цена на водата в рамките на една територия. Не се държи сметка нито за системата на водоснабдяване, не се държи сметка за инвестициите, за качеството. Така в малките населени места спонсорират по-заможните, а всички граждани спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби, течове, защото има кой да им плати сметката”, Манолова. 

Втората жалба е срещу т.нар. закон за горивата, който бе спорен още при приемането му, предизвика обвинения в лобизъм и лек трус в рамките на "Обединени патриоти". Търговци на горива и собственици на малки бензиностанции в страната вече обявиха, че започват протести, сравнявайки акцията си с тази на "жълтите жилетки" във Франция. 

Тази жалба на Манолова ще бъде депозирана в Конституционния съд още днес. 

"Законът за горивата е тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но е удар и срещу българските граждани в качеството им на потребители, защото фалитът на малките бензиностанции ще доведе до засилване на монополизма. В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал, абсурдни изисквания за складовете, вместимост на съдовете, брой бутилки за втечнен газ. Закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива", обяви Манолова.

Третата конституционна жалба, която омбудсманът подготвя, е свързана с промени в Закона за държавния бюджет:

"Тя е срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия, на които в момента законът позволява и те работят на държавна служба, но с едни промени през закона реално Народното събрание уволни хиляди хора, а на други хиляди забрани да кандидатстват за държавна служба.”