Представител на правителството на британския премиер Тереза Мей предупреди депутатите, че кабинетът няма да може да договори по-изгодна сделка за "Брекзит" и че е време да се откажат от тези илюзии, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се на 15 януари британските депутати да отхвърлят споразумението, което Мей сключи с ЕС през ноември.

Това поражда безпокойство и неяснота за бъдещето на страната, като опциите варират от Брекзит без споразумение ("твърд Брекзит") до втори референдум за членството на Великобритания в ЕС. По план Обединеното кралство трябва да напусне Съюза на 29 март тази година.

Днес британският парламент възобновява дебатите по споразумението. 

"Не смятам, че за обществото са полезни фантазиите за разни вълшебни, алтернативни споразумения, които незнайно как ще се появят в Брюксел. Сегашното споразумение наложи някои много трудни компромиси и от двете страни", каза членът на кабинета Дейвид Лидингтън.

Вчера с 303 на 296 гласа депутатите решиха, че правителството трябва да получи изрично разрешение от парламента за напускане на ЕС без споразумение преди да използва някои свои правомощия в данъчното облагане.

 

Така Тереза Мей стана първата премиерка от 41 години насам, която не е успяла да прокара законопроект за държавните финанси, предаде "Гардиън".

"Този вот показа, че много депутати не искат Брекзит без споразумение, но не е достатъчно депутатите да казват единствено какво не искат", отбеляза Лидингтън.

Според него, ако няма алтернатива, фактическата позиция ще е напускане на ЕС без споразумение.

"Парламентът трябва да каже за какво е готов да гласува. Това споразумение е договорено от нас и още 27 суверенни европейски правителства", отбеляза Лидингтън.

На друга позиция бе лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, който заяви, че гласуването е било важна крачка, за да се предотврати "твърд Брекзит".

"То демонстрира, че липсва мнозинство в парламента, кабинета или държавата, за да излезем от ЕС без споразумение. Именно затова ние използваме всяка една възможност, за да предотвратим неподписването на сделка", обяви той. "Тереза Мей трябва сега да отхвърли тази опция веднъж и завинаги", добави Корбин.

Според инвеститори и големи банки депутатите във вторник ще отхвърлят споразумението на Мей, но в крайна сметка ще го одобрят.