СИМОНА РУСЕВА

Заради остра реакция на Кремъл Киев даде заден ход, след като отзарана оповести договореност между президентите Порошенко и Путин за трайно примирие в Донбас.

Час по-късно от сайта на президентството в Киев изчезна “трайно примирие” и вече се посочва “режим на временно прекратяване на огъня”.

Истината е, че днес Порошенко и Путин са водили телефонен разговор. След съобщението на украинската страна за договорено трайно примирие, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: “Русия не може да сключва такива споразумения, тъй като не е страна в конфликта.”

Според Песков двамата президенти са разговаряли за възможни варианти за излизане от кризата, както и по необходими първи стъпки за слагане край на кръвопролитието в Източна Украйна.

На първото оптимистично съобщение на Киев Барак Обама реагира крайно сдържано. Било много рано да се прави анализ по темата. 

Президентът на САЩ направи краткия си коментар от Талин, където днес пристигна на посещение. От Естония той ще се отправи към Уелс, където утре започва двудневна среща на върха на НАТО. Очаква се решение на държавите членки на пакта за създаване на нови 5 военни бази в Литва, Латвия, Естония, Полша и Румъния, както и за корпус за бързо реагиране.

Първоначалното съобщение на Порошенко за постигната договореност с Кремъл за трайно примирие беше изненада за наблюдателите. Русия винаги е настоявала, че при кризата в Източна Украйна ставало въпрос единствено за вътрешнополитически конфликт.

Ако действително Путин би договорил с Порошенко трайно примирие, това би означавало официално признание за руско участие в боевете.

Факт е, че през последните дни конфликтът ескалира. Киев обвини Москва, че изпраща все повече военни подкрелнения за сепаратистите в Донбаския регион. Москва категорично отрича подобни действия, но натовски генерали са на друго мнение.