ДПС ще реши във вторник дали ще подкрепи решението на правителството да започне преговори със САЩ за купуване на изтребители F-16 или не. Това обяви депутатът от движението Хамид Хамид пред БНР.

Партията е единствената сред парламентарните сили, която не е заявила официална позиция до момента. Ясно е, че ГЕРБ и партньорите им във властта ще подкрепят искането на правителството. А от БСП обявиха, че ще са "против" - заради начина, по който бе реализирана процедурата по изпълнение на инвестиционния разход. Социалистите са и против промени във финансовите параметри на сделката - в гласувания вече инвестиционен проект е заложен таван на цената за 8 самолета от 1,8 млрд. лв.

Офертата на САЩ обаче е доста по-скъпа, въпреки че от Белия дом неотдавна дойде съобщение, че в хода да преговорите цената може да се предоговори. "Воля" пък е против купуването на нови самолети по принцип са против 

„Може да сте сигурни, че решението на ДПС ще е в посока засилване на евроатлантизма и отстояване на позициите ни дотук“, декларира Хамид, с което по-скоро даде да се разбере, че позицията на движението ще е по-скоро "за".

За евроизборите Хамид обясни, че те ще са "сериозно препятствие и събитие за бъдещето на цяла Европа". По думите му това рефлектира и върху националната ни политика и политическото развитие на страната.

„В кампаниите за евроизбори винаги се акцентира върху национални теми и се изоставят европейските. В голяма степен резултатът от европейските избори ще бъде реален тест за състоянието на политическите партии в страната към днешна дата“, каза още депутатът от ДПС -  „Ще акцентираме върху европейската идея, ще искаме да съхраним идеята за обединена и силна Европа. Ще предложим нашите тези – как да се промени функционирането ЕС – това да стане по-ефективно, за да обезоръжим аргументите на евроскептицизма като цяло“.

Хамид припомни и позицията на ДПС, че трябва да се върви към промяна в управлението на страната, но не и към предсрочни избори, а към нова конфигурация в настоящия парламент:

„Цари едно безвремие и бездействие по почти всички въпроси от национално значение. В нашата декларация обявихме, че ще търсим консенсус да се определят приоритетите, важни за страната, и да се върви по тях. Разбира се, и да се търси нов модел на управление в рамките на този парламент“.