Унищожените дюни при къмпинг "Смокиня" вероятно са частна собственост и са били заравнени по поръчка на собственика. Той е арестуван късно снощи, както и двама багеристи, на които е било платено да "работят" по защитените образувания.

Това стана ясно от думите на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова в коментар за бТВ тази сутрин.

"Знаем кой е разорал дюните и кой е мотивирал лицата да изравнят мястото. На практика се е стигнало до унищожаване на дюните", заяви Арнаудова и уточни:

Снощи МВР е заловило физическите извършители - двама багеристи, на които е било платено 1000 лева, за да свършат работата. Същата вечер е задържан и поръчителят.

"Той отрича. Твърди, че е собственик на имота, но не му е известно как двамата багеристи са решили да изравнят терена. Поръчителят е от Бургас, не ни е известно да се занимава с някакъв бизнес. Както и двете лица, които са от бургаско село – които са обикновени хора", посочи Арнаудова.

Прокуратурата все още не е установила дали той е собственикът на терена. "Но дори и това да е факт, дюните са защитена територия и не могат да се извършват такива действия", уточни говорителят на държавното обвинение.

Наказанието за това деяние е до 3 години затвор и глоба, като предстои прокуратурата да прецени каква е тежестта на деянието за двамата изпълнители - багеристите.

На място на плажа коментира и шефката на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова. На въпрос нормално ли е дюни да са частна собственост, тя посочи, че заснемането се извършва от Агенцията по геодезия и кадастър към регионалното министерство и РИОСВ е само ползвател на картите.

Този случай припомня за обещанието на Лиляна Павлова в качеството й на регионален министър след скандала със строежа върху дюни на къмпинг "Юг" преди пет години. Тогава Павлова даде заявка, че всички дюни, които попадат в частни ръце, ще бъдат отчуждени, а собствениците им обезщетени. Това не се е случило и до ден днешен.