Канадците от Торонто не дочакаха да угаснат светлините на рампата във Венеция и откриват собствения си международен кинофестивал - Toronto International Film Festival (TIFF). В рамките на 10 дни зрителите ще видят впечатляващата бройка от 392 филма, снимани от режисьори от 79 страни.

Фестът в Торонто се открива от драмата на Дейвид Добкин "Съдията" (The Judge) с Робърт Дауни-джуниър и стария лъв Робърт Дювал. Утре, 5 септември, пък ще има безплатни прожекции на филми с неповторимия Бил Мъри, начело с класиката "Ловци на духове". След това ще има и премиера на комедията "Свети Винсент" на режисьора Тед Мелфи, с Мъри в главната роля.

Русия е представена в Торонто с един скрит фаворит за голямата награда - лентата на Андрей Звягинцев "Левиатан". Световната премиера на филма беше в конкурсната програма на тазгодишния Кан, където получи наградата за "Най-добър сценарий". "Левиатан" отнесе също и Гран-при на фестивала в Мюнхен и Голямата награда на сръбския фест в Палич.

Кинофестивалът в Торонто се провежда от 1976 г. насам и е един от най-големите и престижни в света. На феста няма официално жури и главната награда е Призът на зрителите, присъждан след гласуване. За да разберем какво означава тази награда, ще споменем, че миналата година феновете в Торонто си избраха драмата "12 години в робство", която впеследствие грабна "Оскар" за най-добър филм.