Британският парламент отхвърли във вторник вечерта сделката на Тереза Мей и ЕС за излизането на Великобритания от съюза в историческо гласуване, което хвърля в неизвестност бъдещето на "Брекзит" и на консервативното правителство .

Тереза Мей претърпя огромно поражение.

Депутатите в Камарата на общините гласуваха 432-ма на 202-ма против споразумението, което предвижда регулирано и постепенно напускане и дава сигурност и предвидимост за гражданите и бизнеса.

Резултатът е тежко поражение за министър-председателката, чиято Консервативна партия беше разделена на "за" и "против" сделката.

 
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин обяви, че е поискал вот на недоверие срещу кабинета на Мей и че този вот ще бъде обсъден в сряда.
Джереми Корбин

"Това е най-голямото поражение за правителство от 20-те години на миналия век насам. Това е катастрофално поражение", каза Корбин на депутатите.

"Ясно е, че Камарата не подкрепя тази сделка. Но тазвечершният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя тя. Нищо за това как и дори дали възнамерява да зачете решението на британския народ взето на референдум, който парламенът реши да проведе", коментира Мей.
Тя заяви, че е готова да се изправи пред вот на доверие, поискан от лейбъристите или от друга партия в парламента, и ако правителството ѝ го издържи - да обсъди "идеи, подлежащи на договаряне" с останалите политически сили и след това - с ЕС.
 
Мей увери, че евентуален "Брекзит" без споразумение не е нейната стратегия и че е готова да положи усилия за нова сделка. Тя увери гласоподавателите подкрепили напускането на ЕС:
 
"Смятам за мой дълг за изпълня тяхното указание и възнамерявам да го направя". 
 
Вотът увеличава вероятността за “Брекзит” без споразумение. Двегодишният срок за постигането му изтича в полунощ на 29 март и тогава Обединеното кралство престава да бъде част от ЕС.
 
Възможни са обаче и други сценарии - правителството да поиска удължаване на срока за преговорите, за което е необходимо единодушното съгласие на останалите 27 страни в ЕС; Лондон да оттегли молбата си за напускане на ЕС, което той може да направи едностранно; или да бъде проведен нов референдум за британското членство в ЕС.
 
Ройтерс посочва, че Обединеното кралство изживява най-тежката си политическа криза от половин век и че за първи път от 1864 година британският парламент отхвърля международно споразумение, сключено от правителството. Според агенцията сделката на Мей, която отне над 18 месеца трудни преговори, е “на практика мъртва”.