Германското контраразузнаване – Федерална служба за защита на конституцията, категоризира антиевропейската и популистка партия "Алтернатива за Германия" като политическа сила, която би могла да бъде поставена под наблюдение, съобщава всекидневникът “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Решение още не е взето, тъй като предстои щателна проверка дали са налице достатъчно доказателства за противоконституционна дейност, застрашаваща устоите на държавата.

Предстои да се анализират публични изявления на членове на "Алтернатива за Германия" (АзГ), както и налице ли са и до каква степен дясноекстремистки попълзновения.

Германското контраразузнаване вече е изготвило 450-странична екпертиза относно АзГ, съобщават независимо един от друг берлинският в. “Дер Тагесшпигел” и германската новинарска агенция ДПА. В експертния доклад спецслужбата обръщала особено внимание на младежката организация на АзГ – Млада алтернатива, както и на крайнодясното крило на партията. Те са посочени като “подозрителни случаи”. Това е по-висока степен в сравнение със случаи, окачествени като “подлежащи на проверка”. При последните не се допуска наблюдение посредством внедрени агенти или чрез разузнавателни средства. Ако обаче дадена организация бъде обявена като “подозрителен случай”, то това е възможно, макар и под строг контрол.

Младежката организация на АзГ – Млада алтернатива, вече е под наблюдение на поделенията на контраразузнаването във федералните провинции Бремен, Долна Саксония и Баден-Вюртенберг.

При встъпването си в длъжност на 15 ноември миналата година новият  президент на Федералната служба за защита на конституцията, 58-годишният опитен юрист Томас Халденванг, се врече да води решителна битка срещу десния екстремизъм. През декември м. г. той обяви пред “Зюддойче цайтунг”, че през 2019 година ще бъде увеличен двойно броят на служителите в контраразузнаването, които работят в сферата на “опасността от дясно”.

От АзГ обаче съзират по-скоро опасност от ляво, припомня “Франкфуртер алгемайне цайтунг”. Вчера партията обяви, че нарастващото насилие от леви екстремисти е насочено срещу държавата, нейните институции, както и срещу инакомислещи. От АзГ припомнят случая от 3 януари  т. г., когато екслозия разтърси офис на АзГ в Дьобелн, федерална провинция Саксония. Имаше материални щети, но не и пострадали граждани. Миналата седмица в Бремен мъж нападна в гръб с ритници депутата от АзГ в националния парламент Бундестага Франк Магниц, който се строполи на земята. До този момент не са известни нито извършителят, нито мотивът за нападението.