Италианецът Томас Фабиано, № 102 в света, не се оказа голямо препятствие за Григор Димитров, който спечели със 7:6 (5), 6:4, 6:4 и е на осминафинал на Откритото първенство на Австралия.

Първата ни ракета за пети път от общо девет участия ще играе във втората седмица на турнира. Така той изравни рекорд на Катерина Малеева и отново показа, че в Мелбърн се представя най-силно в Гранд слам.

Малко по-късно Григор научи съперника си в следващата фаза - 20-годишният Франсис Тиафо (САЩ), който спечели трудно с 6:7(3), 6:3, 4:6, 6:4, 6:3 срещу Андреас Сепи (Италия) в един от най-хубавите мачове на турнира.

Двамата са се противопоставяли само веднъж - през есента на миналата година на "Роджърс къп" в Канада, когато Димитров спечели със 7:6(1), 3:6, 7:6(4) и помогна на Европа да победи Света в демонстративния турнир.

А за първи път от началото на надпреварата Гришо не даде сет на своя опонент - добър знак.

Първият сет вървеше със солидна игра от страна на сервиращите, които дадоха много малко точки от другата страна на мрежата. В шестия гейм Григор получи три възможности за пробив и се възползва още от първата - на нула.

Още в следващия гейм обаче 102-рият в света отвърна на предизвикателството. На свой ред той стигна до цели три възможности, българинът отрази първите две, но след това прати топката в мрежата. Малко след това Фабиано изравни.

Андре Агаси неизменно е в щаба на българина.

До края на сета ситуацията на корта не се промени - сервиращите бяха стабилни. Така се стигна до тайбрек, в който Димитров започна с минипробив, загуби го бързо, но в крайна сметка запази нервите си и при 6:5 успя да се възползва на свой начален удар и поведе с 1:0.

Първият сет не беше перфектен за българина. Той редуваше чудесни изпълнения с непредизвикани грешки, направи две двойни.

Вторият стартира отлично за него - с брейк на 15 след отличен форхенд по диагонала. Григор затвърди с лекота. В шестия гейм - при 3:2 за нашия тенисист, се случи нещо неочаквано предвид събитията на корта - той допусна спад и пробив.

В следващия гейм италианецът изпитваше нервност, нашият състезател получи две точки за пробив и при втората грабна шанса след изумително разиграване. Двамата си деляха инициативата, Димитров няколко пъти демонстрира отлична защита и приключи точката с великолепен прехвърлящ удар - 4:3. Не закъсня и 5:3 с гейм на нула.

След размяна българинът поведе с 2:0 след 6:4. Въпреки колебанията добър сет за първата ни ракета. След края му и преди третия хасковлията поиска да се прибере в съблекалнята, за да се преоблече, но съдийката на стола не му позволи.

В третия сет, който до момента вървеше равностойно, Димитров дочака момента си при 3:3, реализира брейк още от първата възможност и след това довърши срещата без проблеми с ново 6:4.

По-рано днес Роджър Федерер продължи перфектното си представяне, без даден сет дотук - 6:2, 7:5, 6:2 срещу американеца Тайлър Фриц.

Томас Бердих (Чехия) обърна Диего Шварцман (Аржентина) - 5:7, 6:3, 7:5, 6:4.

Донякъде изненадващо Роберто Баутиста Агут (Испания), който в предишните два кръга мина през две петсетови битки, не остави никакъв шанс на първата ракета на Русия Карен Хачанов за малко повече от 2 ч. - 6:4, 7:5, 6:4.

За разлика от Хачанов, неговият връстник Стефанос Циципас (Гърция) продължава напред - 6:3, 3:6, 7:6(7), 6:4 с Николос Басилашвили (Грузия).