Климатичните промени създават много "загубеняци" и някои "победители" в животинското кралство, предаде CNN. Медията се позовава на изследване на организацията "Хоризонтите на морската наука".

Полярните морета в момента "са сред най-бързо изменящите се екосистеми на земята" заради продължаващата заплаха от глобалното затопляне. Много от местните животински видове са еволюирали спрямо конкретните климатични условия, които са се запазили относително постоянни през последните четири милиона години. В рамките на този период, ледниците са били факторът за промяна - сега, ролята е запазена за климатичните промени.  

Емисиите на парниковите газове, химикалите, които изтъняват озоновия слой, увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата и повишаването на температурите значително са изменили Южния океан (Антарктическия). Учестено намалява количеството на леда във водата. Ледниците се отдръпват. Световният океан се затопля, нивото му се покачва и започва да се окислява.

Според изследването големите загубили в Антарктическия регион ще бъдат крилът и морсите видове, които се изхранват с него - като гърбатите китове. Императорският пингвин, пингвинът на Адели и антарктическият пингвин също не ги очаква светло бъдеще. 

    Но морската звезда, асцидиите и някои видове червеи ще спечелят от климатичните промени. За южния гладък кит и кралските пингвини, които консумират предимно риба, намаляването на ледовете във водата и изтеглягнето на ледниците ще се отрази най-благоприятно - ще има повече храна и подходящи места за размножаване.

    Някои видове пингвини обаче използват леда, за да се хранят върху него или за отмора. 

    "С настъпването на климатичните промени става все по-неотложно да разберем по какъв начин те се отразяват върху животните", заяви един от авторите на изследването Саймън Морли. 

    Според Морли данните са недостатъчни, а екосистемите твърде сложни. Затова е възможно да възникнат проблеми и за потенциалните "победители".

      "Знаем, че Земята се затопля. Знаем, че хората са основната причина за скоростта на промени на глобалния климат. Знаем, че скоростта на промени не е била толкова голяма от милион години. Следователно ние трябва да разберем слабите страни на животните и растения пред климатичните промени", каза Морли. "Как ще се справим в дългосрочен план? Е, ще ни трябва повече информация за повече видове", добави той.