България ще трябва да приеме корекции от по 10 на сто във временно прекъснатите от Европейската комисия плащания по оперативните програми "Околна среда" и "Регионална развитие", съобщи днес в Брюксел вицепремиерът Екатерина Захариева. В програмата "Околна среда" мярката би засегнала близо 200 милиона лева, докато за другата програма Захариева не посочи сума.

"Корекция" означава, че еврофинансирането остава на разположение на страната ни, но не може да се използва за проектите, за които досега е било предназначено и където са открити нарушения. То може да бъде пренасочено към други проекти. У нас това няма да е проблем, защото по тази програма има свръхдоговаряне и листи на чакащи проекти, каза Захариева.

Тя и служебният министър на транспорта Николина Ангелкова днес се срещнаха с европейския комисар по регионалното развитие Йоханес Хаан.

Днес правителството не може да посочи срок, в който плащанията могат да бъдат възстановени, подчерта Захариева. По-вероятно е това да стане първо по програма "Околна среда", където преговорите са по-напреднали. Там плащанията бяха прекъснати през ноември миналата година. И при двете програми Комисията се мотивира с пропуски в управлението и контрола на средствата, като посочи като особено слабо място търговете за обществени поръчки.

"Твърде оптимистично би било да считаме, че до края на месец септември би могло да се възстановят плащанията," каза Захариева. "По-скоро технологично е невъзможно".

"Многократно съм заявявала, че сроковете, които се тиражират в публичното пространство още отпреди месец и половина, че за две седмици ще бъде възстановена оперативна програма "Околна среда", са абсолютно нереалистични и неверни срокове", добави тя визирайки уверенията на предишното правителство.

България ще приеме корекцията от 9,5 на сто по "Околна среда", "макар да не е толкова ниска, колкото ни се искаше да бъде, само и само да бъдат възстановени плащанията", каза Захариева. "Обаче никой от нас, или от тях не може да се ангажира с точна дата за това".

Грешките в 33-те проблеми проекта в програмата "Регионално развитие" се очертава да бъдат също около 10 на сто от средствата по осите, където са спрени плащанията, каза Захариева. Проверките по нея трябва да завършат в края на месеца и след това да започнат разговори с Брюксел за размера на корекцията.

"Бих апелирала към всички политици в предизборната кампания да не спекулират с дати, защото има много техническа работа да се свърши", призова тя.

Ангелкова увери репортерите, че няма опасност от загуба на средства по оперативна програма "Транспорт" тази година и че тя се движи "с много добри темпове". Тя представи на Хаан предложение цялата автомагистрала "Хемус" да бъде включена в тази  програма през новия седемгодишен бюджетен период на ЕС, започнал тази година, както и лот 3 на автомагистрала "Струма", тунелът под връх Шипка и части от ж.п. линията София-Бургас.