Камала Харис обяви в понеделник, че ще участва на изборите за президент на САЩ през 2020 г. Ако успее, тя ще стане първата президентка в историята на държавата.

В кратко видео, публикувано в социалните мрежи, тя призова поддръжниците си да се присъединят към нея и заедно да "се преборят за бъдещето си".

"Справедливост. Достойнство. Равенство. Свобода. Демокрация. Това не са просто думи. Това са ценностите, които ние като американци ценим. И всички те са поставени на кантар", заяви тя във видеото. "Бъдещето на нашата страна зависи от това дали вие и милиони други издигнем гласовете си, за да се борим за американските си ценности", добави демократическата сенаторка на Калифорния. "Аз се кандидатирам, за да издигна тези гласове, за да обединя гласовете ни."

 

Харис е първата афроамериканка, която съобщи, че ще участва в борбата за Белия дом през 2020 г., и третата жена в надпреварата. Демократическите сенаторки Елизабет Уорън (Масачузетс) и Кирстен Джилибранд (Ню Йорк) са създали проучвателни комисии - стъпка, която Харис пропуска.

Според нейните поддръжници предишната професия на Харис като прокурор я отличава от останалите кандидати. Тя доби национална популярност сред демократите заради безмилостния начин, по който разпита номинирания от Тръмп за върховен съдия Брет Кавано.

В новата си книга Харис използва анекдоти от кариерата си на прокурор (която публикува по-рано този месец - мекото начало на кампанията ѝ), за да демонстрира своята твърдост. Целта ѝ бе повече от ясна - да покаже, че няма да се даде на никого - включително и на Тръмп.

Макар че често избягва да адресира директно президента, тя заяви, че реториката му е богата на расистки и ксенофобски забележки и че администрацията му поддържа топли отношения с белите супремасисти у дома и с диктаторите навън.

Сенаторката твърди, че необходимостите на средната класа са били игнорирани, като обвини президента, че е затворил федералните служби заради "суетния си проект" - стената с Мексико. 

Хуан Родригес, стратегът, който ръководеше успешната кампания на Харис за Сената през 2016 г., ще бъде мениджърът на президентската кампания. 

Екипът ѝ интервюира потенциални съветници в Айова и Ню Хемпшир. Стратегията на Харис ще бъде да постигне ранна победа в Южна Каролина, където афроамериканците съставляваха 61 процента от демократическия електорат през 2016 г.

След това тя се надява да измъкне победа в Невада заради съседството ѝ с родния щат на сенаторката - Калифорния.

Истинското предизвикателство ще дойде после - ще трябва да се опита да консолидира гласовете на афроамериканците. Ако успее, следващата цел ще бъде да събере серия от победи в югоизточните щати, в които най-голямата електорална маса са чернокожите.

Въпреки че традиционно гласоподавателите от даден щат подкрепят кандидатите, които са родени в него, Харис ще се сблъска с трудности в Калифорния, тъй като цените на президентските реклами са твърде скъпи.

    Това е една от множеството причини, поради които тя ще започне кампанията си в Северна Калифорния, мястото, където започна кампанията си за сенатор.

    В крактото си видео Харис заяви, че на 27 януари ще бъде първият ѝ митинг.

    "Ще се видим в Оукланд", заяви тя.

    Анализът е на Мев Рестон за CNN, откъдето го препечатваме с променено заглавие.