Саудитска Арабия е изпратила впечатляваща делегация на срещата на Световния икономически форум в Давос в Швейцария, предава Ройтерс. Дори е успяла да си осигури публично обсъждане между влиятелни западни бизнесмени на тема "Следващите стъпки за Саудитска Арабия".

Давос предлага идеална възможност на кралството да загърби дипломатическото петно след бруталното убийство на журналиста Джамал Кашоги и последвалото го международно осъждане. 

Покушението на критика на Салман в посолството на Рияд в Истанбул развали образа на принца, който преди това бе харесван от Запада заради сериозните данъчни реформи, интензивните проекти в инфраструктурата и разрешението на жените да шофират.

Рияд бе изолирана на срещата на Г20 (20-те най-развити икономики в света) в Буенос Айрес, което особено пролича при "семейната снимка" на представителите на държавите.

Първоначалните сигнали от Швейцария са повече от обещаващи - бизнесът може би също е склонен да забрави. Делегацията на кралството вече е провела множество срещи, като според икономическия министър Мохамед ал Тувайджири нито един западен инвеститор не ги е игнорирал.

Швейцарският президент Ули Маурер съобщи в сряда, че желае Берн да гради добри взаимоотношения с Рияд.

"Отдавна вече сме се справили със случая Кашоги... Постигнахме съгласие да продължим диалога по финансовите въпроси и отново да нормализираме отношенията си", заяви Маурер пред швейцарската информационна агенция SDA.

Световният икономически форум посочи две държавни компании от Саудитска Арабия сред "100-те стратегически партньори за 2019 г." - "Арамко" и "Сабик".

В Давос бе проведена и среща, на която бяха обсъдени свободата на пресата и убийството на Кашоги, но на нея не присъстваха саудитски представители.

Бил Браудър, един от основните критици на Путин, който успя да прокара най-суровите санкции срещу Москва, включително и закона "Магнитски", заяви, че същите санкции трябва да бъдат насочени и срещу Рияд.

"Докато Мохамед бин Салман продължава да носи отговорност за убийството на Кашоги, не може отношенията със Саудитска Арабия да остават същите", заяви Браудър пред Ройтерс.

Финансовият министър на Рияд Мохамед ал Джадан заяви пред Си Ен Би Си, че е било "много трагично, това което се е случило с Джамал", но също така посъветва да се почакат резултатите от разследването. Той изрази задоволство от факта, че западните инвеститори си възвръщат доверието в кралството.