33 години след премиерата си в Лондон най-дълго играният в света мюзикъл „Фантомът на операта“ на Ендрю Лойд Уебър ще се играе и в България. Тази вечер е първата премиера. На 26 и 27 януари са другите два премиерни спектакъла на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ (програмата вижте тук).

„Фантомът на операта“ може да се гледа само до края на март - дотогава са закупени авторските права за България. За да бъде поставен у нас, преговорите по отстъпване на правата на мюзикъла продължават три години.

Това е най-скъпата продукция в историята на театъра. 

Публиката ще участва в действието през цялото време, а актьорите ще играят редом с нея в залата и в ложите.  Една от ложите е запазена специално за Фантома на операта… В спектакъла има и елементи на криминале, а действието се развива изключително динамично, като се пренася на шест различни места“,  казва пред БНР режисьорът на спектакъла акад. Пламен Карталов.

"Най-скъпата постановка с най-скъпите авторски права и най-скъпото техническо обезпечаване, което е правено до момента в Музикалния театър", обяснява директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова.

10 часа са били нужни на екипа, за да изготви скелето, по което "Фантомът на операта" ще играе върху сцената на 6 метра височина, съобщава бТВ.

Тежките декори наложили постановката да се играе в поредни дни по метода "стаджоне".

В главната роля на фантома е музикантът Владимир Михайлов, който заедно с групата ”Екуинокс” представи страната ни на последната "Евровизия".

”Роля мечта! Това е определено най-трудното нещо, което съм опитвал досега”, споделя Владимир Михайлов. 

Весела Делчева, която влиза в ролята на Кристин, обяснява, че това е жанр, който не търпи комппромиси - "той изисква да владееш еднакво добре танца, актьорската игра и вокалната техника".

Диригент е Юли Дамянов.

Мюзикълът на Андрю Лойд Вебер е базиран на романа „Фантомът от операта“ на Гастон Льору. Вокалните партии за ролята на Кристин Дайе са композирани специално за гласа на Сара Брайтмън, тогава негова съпруга. Либретото е дело на Чарлс Харт и Ричърд Стилгоу.

За пръв път мюзикълът е представен пред публика на 9 октомври 1986 г. в Лондон, като се играе и до днес. Мюзикълът се поставя и на „Бродуей“.

Основните действащи лица са Кристин Дайе, Фантома, Раул и Карлота.