СИМОНА РУСЕВА

"За днес са отменени полетите с "Луфтханза" от София до Франкфурт", съобщиха за Клуб Z от бюрото на авиокомпанията в София.

Пилотите на германския национален превозвач стачкуват днес от 17 до 23 часа местно време (от 18 часа до полунощ българско).

Блокира се най-голямото международно летище - това във Франкфурт на Майн.

Зачеркнати са 200 полета по вътрешни и международни линии по европейски дестинации. Засегнатите пътници са 25 000 души.

На земята ще останат самолетите от тип “Еърбъс А320 Фемили”, “Боинг В737” и “Ембраер”.

След 13,30 часа местно време (14,30 българско) не се допуска и приземяване във Франкфурт на Майн на самолети, пристигащи от европейски държави.

Стачката е по призива на синдиката на пилотите “Кокпит” заради отказа  на “Луфтханза” да удовлетвори искания на летците: увеличение на заплатите с 10 на сто, както и да летят максимум до 59-годишната си възраст. До пенсионната от 65 г. да продължат да получават сегашните 60 на сто от възнаграждението си, изплащано от авиокомпанията.

“С огромно неразбиране приемаме за сведение обявената от “Кокпит” стачка”, обяви говорител на националния превозвач.
От синдиката отвърнаха, че не са имали друг избор, но по всяко време са готови на споразумение, което да удовлетвори исканията на пилотите. 

В профсъюза “Кокпит” членуват 5400 летци на “Луфтханза”, “Джърмънуингс” и “Луфтханза карго”.  Сега те спират да летят на 59 г. и до навършване на пенсионна възраст (65 г.) получават 60 на сто от последното си възнаграждение. Това прави по 124 000 евро бруто годишно или по 10 333 евро месечно.

“Луфтханза” иска да завиши възрастта от 59 на 61 г. и то от 2016 г., за да има време за преговори. От “Кокпит” отказват увеличаване възрастта на пилотите от 59 до 61 г., за да излязат в предпенсионна почивка.