Българските социалисти са хунвейбини, талибани и анархисти, а "героизираната" депутатка Елена Йончева може да стане конкурент на Корнелия Нинова за председателското място в БСП.

Така бившият председател на Народното събрание, сега редови депутат Димитър Главчев коментира пред Нова тв вчерашния конгрес на левицата, заявката й да бъде първа политическа сила на предстоящия в края на май вот за Европейски парламент, както и стопяващата се според социолозите разлика в подкрепата за ГЕРБ и БСП.

"Показали сме, че в почти всички от случаите сме опровергавали социологическите агенции. Няма причина и този път да не се случи това, въпреки че по-голямата част от агенциите ни дават предимство. И кажете как да не се случи след този форум, на социалистическата партия, който се проведе вчера", коментира Главчев последните проучвания, като сам заговори за конгреса на левицата.

По думите му "форумът се занимаваше изключително много с ГЕРБ". И това било "рецитал на дуета Нинова-Йончева с тема ГЕРБ и Бойко Борисов". Според Главчев причината била, че левицата няма каква политика да предложи. "Визия за България" - документът, който конгресът прие като алтернативна управленска програма, бил невидим за хората за разлика от политиката на управляващите. 

""Визия за България" е подходящ за парламентарни избори, а не за две години след парламентарните избори - т.е. с двегодишно закъснение. Най-вероятно платформата за европейските и за местните избори ще ги представят след като са отминали", надсмя се над алтернативната управленска програма депутатът на Бойко Борисов.

И обобщи:

"Не мисля, че социалистите ни дишат във врата с посланията, които отправят. Това е някаква странна смецица от хунвейбинщина, талибанизъм и анархизъм. Атакуват и трите власти вече. То не остана власт, която да не бъде атакувана."  

Последното бе по повод критиките към прокуратурата, които социалистите отправиха, след като изведнъж държавното управление, което пет години разследва аферата КТБ, се сети да обвини Елена Йончева в пране на пари в съглашателство с ръководството на фалираната вече банка.

Случайно или не, това стана след като се заговори, че Йончева ще води листата на БСП за Европарламента. Депутатката си спечели прозвището "острие на БСП" и заради публичните си обявления за нерености като некачествено и твърде скъпо строителство на оградата по границата с Турция, "дрийм тиймът" в Община Хасково на депутата от ГЕРБ Делян Добрев и др. За последно Йончева се закани да обяви скоро корупционни схеми в Министерския съвет и припомни за анонимните клипове във фейсбук за къща на премиера Борисов в Барселона, придобита по съмнителен начичн.

"Нека да видим какво ще извади, нищо лошо няма в това. Ако има нередности всеки гражданин трябва така да прави - бе лаконичен Главчев. Но не се стърпя да не захапе социалистите и за новата им медиа - партийна телевизия. - Не знам на кого ще съобщи тя. Може би в тяхната свободна телевизия. Вижте колко интересно наименование - "Българска свободна телевизия" - точно за една партия, за която свободата не беше характерна. Тя беше правоприемник на партия, при която беше тотално погазвана свободата, на един тоталитарен режим. Ето така слагат етикети, които са тотално изпразнени от съдържание."

На коментарите, че държавното обвинение е действало спрямо Йончева по поръчка на ГЕРБ, Главчев отговори, че единственото общо между ГЕРБ и обвиненията срещу депутатката било в това, че членове на управляващата партия са подали сигнал за нередности до прокуратурата - както трябвало всеки гражданин да прави. 

"Тя беше героизирана на конгреса. С тази си изява тя не само че ще заслужи първото място в евролистата, но и се превръща в един сериозен потенциален кандидат за председател на БСП. Успя да обедини всички на конгреса, нещо, което г-жа Нинова не успява", посочи още бившият председател на парламента, визирайки факта, че Нинова и председателят на ПЕС Сергей Станишев са в толкова обтегнати отношения, че лидерката на БСП не дава и дума да се каже за водачество на листата от Станишев. Това предизвика поредното разделение в левицата - на така наречените кръг около Нинова и вътрешна опозиция.