Инициативата столичното летище да носи името на първия демократично избран български президент Желю Желев удари на камък. Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президентството е отказала да даде зелена светлина за това. Мотивът - нямало становища от институциите, както и обществен дебат по въпроса.

За това става ясно от годишния отчет на комисията за дейността й през 2018-а. За отказа съобщи вестник "24 часа". Предложението за преименуване на летището, познато с името "Враждебна", дойде от Петко Симеонов и Соломон Паси, като за целта бе създадена и петиция на сайта peticiq.com. Предложението бе адресирано до президента на България Румен Радев и бе от името на Инициативен комитет за отдаване на почит и увековечаване паметта на д-р Желю Желев.

Комисията единодушно е взела решение предложението да не бъде подкрепено. Изтъкват се два мотива: липса на становище от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, принципал на столичното летище, както и на такова от общината и липса на обществен дебат.

Ето какво посочват от "Дондуков" 2:

"(1)  Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ( МТИТС ) е принципал на „Летище София“ ЕАД, което е и най-голямото международно летище на територията на нашата страна. Това обстоятелство налага инициаторите на предложението да се обърнат за становище относно смяната на името на летище София към МТИТС, както и към Столична община;

(2) През последните години в публичното пространство е имало различни инициативи за именуване на летището в т.ч. и предложения до Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към Президента на Р България, които обаче не са довели до обществен дебат и съгласувателни процедури."

Името "Враждебна" съвсем е подходящо

"Президентът е логичен. Името на летище "Враждебна" трябва да остане. То е подходящото.  Желю Желев е твърде миролюбив. Използвам повода - президентството поне да издаде сборника, посветен на ЖЖ. По времето на Плевнелиев събраха спомени и есета (как подходящо дойде тази дума!) от приятели, съработници и сътрудници на Желев. По последна информация, Плевнелиев не е намерил пари за издаването му. Оставя сборника в президентската библиотека! Така ще може да се издаде от някой от следващите президенти.Този въпрос не е поставян пред екипа на президента Радев, но ето - информираме публиката за него. Има такъв сборник. Събран е, за да се почете името на Желю Желев", реагира с коментар във фейсбук Петко Симеонов. 

Справка в правилата за работата на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президентството, утвърдени с указ, показва, че звеното не е задължено да иска становища от други институции преди да вземе решение. Посочено е само, че "заинтересованите ведомства и лица се уведомяват писмено за решението на президента по предложението на комисията". При необходимост председателят на Комисията може да покани на заседанията представители на институции, граждански организации и пр., без те да имат право на глас.

Още през ноември в профила си във фейсбук началникът на кабинета на президента - Иво Христов, иронизира предложението.

"Защо не?! По времето на СДС започна масовата емиграция, старата сграда едва побираше куфарите на заминаващите, тъй че летището си струва да се свърже с това круширало трибуквие. Но пък по времето на БСП емиграцията заприлича на панически екзод и "Позитано"20 също е добро име за летище. По времето на НДСВ мракът продължи, но бе построен, а през 2006 г. пък бе въведен в експлоатация Терминал 2. С него и досадният виц за двата изхода от българската безизходица - Терминал 1 и Терминал 2 - тъй че "Тройна коалиция" също е подходящо име за летище. Но според мен справедливостта изисква аерогарата да носи името на премиера Борисов. Все пак той лично уважи откриването на мегалетището в Истанбул, което обрича софийското на нерадостно бъдеще. Пък ако успее и да го концесионира на някоя Гинка....", написа Христов.

Впоследствие Радев се разграничи от думите му.