Въпреки острата реакция на журналистически и медиийни организации и предупреждения за възможна цензура председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов обяви, че това са „фалшиви новини“. Според него законът за защита на личните данни, който беше приет оконочателно през миналата седмица, не цели да фалира предприятия или медии, а текстовете му улеснявали работата на журналистите. 

С промените обаче се разширяват компетенциите на КЗЛД и тя вече ще следи дали една медия или журналистическа публикация не нарушава текстовете на закона според 10 критерия, описани от комисията. 

Според Караджов десетте правила, които не трябва да бъдат нарушени, за да не се стигне до санкции, били дадени за улеснение на журналистите.

„Комисията няма нито компетентността, нито експертизата, за да преценява качествата на новина, информация или друг журналистически материал. Нейната цел е да проследи дали правото на свободно изразяване се извършва в съответствие със защита на неприкосновеността на физическото лице, което е засегнато“, каза Караджов пред БНТ.

"Новите правила освобождават медиите от всички задължения на администратора - те не търсят правно основание при събиране на лични данни, сами преценяват какъв обем лични данни да съберат за някой, който е обект на разследване или на новина, която да публикуват. Не водят никаква отчетност, нямат задължения да отговарят на субекта на данни", добави той.

Преди дни Асоциацията на европейските журналисти в България призова президента Румен Радев да наложи вето на закона. 

„Така приетият законопроект противоречи на основни принципи и права, предвидени в конституцията. Той не отговаря на духа и принципа на регламента на ЕС, според който обработването на лични данни следва да е предназначено да служи на човечеството“, се посочва в позицията на организацията.

Караджов отрече комисията, която оглавява, да е била използвана за политически натиск върху медиите.

„Откакто съм председател, вече близо пет години, не е имало случай някой да позвъни и да поиска услуга по този начин“, твърди той.

И изреди, че от 2002 година до сега в комисията има 90 жалби срещу медии, като 8-9 са приети за основателни, но две от тях са били отменени от съда. А дори при приетите жалби няма наказания, защото на медиите са дадени указания, добави той.