Министърът на културата Боил Банов по времето, когато бе зам.-министър на културата, е обектът на разследването на Елена Йончева от БСП за корупция във властта.

Става дума за нарушения при ремонта на Ларгото пред Министерския съвет в София. Бе излъчен запис, който Йончева нарече аферата "Ало, Банов съм" и интерпретира като опит на тогавашния зам.-министър да спести неустойка от около 700 000 лв. на фирмата изпълнител на обекта.

По думите на депутатката става дума за схема за подправяне на документи с цел да се спести неустойката, която фирмата дължи заради закъснения. Парите по проекта са европейски, предстои сезиране и на прокуратурата, и на ОЛАФ. 

"По повод изнесените на пресконференция на ПП БСП от народния представител и журналист Елена Йончева данни за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.- министър, главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира и разпореди незабавно извършване на проверка"съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Самият запис е направен през март 2016 г. от служител на министерството в кабинета на зам.-министър Банов, твърдят Йончева и колегите й от БСП. В разговорите участват самият Банов, служители на министерството, представител на независимия строителен надзор, представител на изпълнителя. 

По думите на депутатката целта на записа е била в бъдеще работещи в институцията да се защитят, ако се наложи. Йончева обяви, че сигналът е пристигнал в БСП сега. Свидетелят, на когото се позовава разследването, е дал интервю, което ще бъде излъчено от партийната телевизия на БСП. Въпросният свидетел е пожелал да се запази анонимността му. Защо въпросният служител не е сезирал прокуратурата още преди три години - Йончева и колегите й обясниха със "страх". Той обаче бил готов да даде показания пред институциите.

Изпълнител на ремонта на Ларгото е ДЗЗД "Антична Сердика", а водещата компания в обединението е "Пътища и мостове" ООД. Ремонтът на Ларгото бе по проект на оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013", която се управлява от МРРБ. Йончева и колегите й от БСП обявиха, че разследващите органи са тези, които трябва да кажат дали хора в МРРБ са замесени и как, както и дали сред мотивите на Боил Банов и Министерството на културата е била и някаква лична облага или интерес.

Според БСП има и доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), в който са констатирани нарушения, свързани с проекта за ремонт на Ларгото в София. И част от констатациите съвпадали с изнесеното от БСП.

Йончева нарече аферата "Ало, Банов съм" пример за това "как функционира държавата". По думите й това не било "схема на Боил Банов", а на правителството на Бойко Борисов, в което "хора се държат в зависимости" и на база на това се издигали.

Тепърва се очаква реакция от Министерството на културата и министър Банов.

Новината, че Йончева разследва корупция в правителството, съобщи лидерката на БСП Корнелия Нинова на заседанието на конгреса на БСП в събота.

Събитието се случва на фона на повдигнатите на самата Йончева обвинения за пране на пари във връзка с делото за фалираната банка КТБ, заради което социалистите обвиниха държавното обвинение в изпълняване на политическа поръчка на ГЕРБ.

Бедите на червената депутатка, чийто професионален път е на дългогодишен журналист от най-горещите точки на планетата, започнаха с искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на шест депутатски имунитета, в т.ч. и нейния. Това се случи в края на миналата година. Тогава от прокуратурата обявиха, че срещу Йончева имало данни за пране на пари и поискаха сваляне на имунитета й. Бяха поискани имунитетите и на колегата й от БСП д-р Георги Михайлов, на Борис Кърчев от ГЕРБ, както и на лидера на "Воля" Веселин Марешки и на двама негови народни избраници - Кръстина Таскова и Пламен Христов. Йончева и Кърчев веднага доброволно се разделиха с депутатската си защита. До момента прокуратурата е обявила резултат само по проверката на журналистката.

Преди седмица Йончева беше обвинена за пране на пари заради усвояването на 333 000 евро през общо дружество с офшорка, за която прокуратурата твърди, че е контролирана от собственика на КТБ Цветан Василев. Депутатката твърди, че не е виновна за престъпна дейност и че срещу получените пари е произвела серия от документални филми с техника, закупена специално за целта. Средствата са изплащани в периода 2012-2014 г.

Йончева е едноличен собственик на "Авторска телевизия" ЕООД, която заедно с офшорката "Далий трейдинг лимитид" регистрирала съвместна компания. После "Далий" се задължила да направи парични вноски веднъж 5000 лв., втори път 310 000 лв., а после поела ангажимент и за една допълнителна вноска в размер на 250 000 евро към ново ООД - "Офроуд". Като едноличен управител на "Офроуд" Йончева е сключила с КТБ АД рамков договор за платежни услуги", а в резултат фирмата й получила 333 000,00 евро с левова равностойност 645 423.90 лева.

"Специализираната прокуратура е събрала доказателства за произхода на преведените парични средства от "Далий трейдинг лимитид" на "Офроуд" ООД. Установено е, че това са средства, собственост на КТБ АД, които са присвоени от три длъжностни лица от КТБ АД, на които предстои повдигане на обвинение, обвясняват от прокуратурата откъде идва "прането на пари".

"Събраните доказателства са обосновали извода, че Елена Йончева е знаела за престъпния произход на средствата и че са предмет на длъжностно присвояване", допълват оттам.

Това обвинение отприщи вълна от обществено недоволство и породи въпроси като: защо в периода, в който се твърди, че Йончева е прала пари, знаейки, че произходът им е престъпен, държавата не е знаела за същия този престъпен характер на средствата в банката; как в същия този период зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов връчи на Цветан Василев приза "Мистър Икономика"; защо службите не са знаели, че КТБ борави с "престъпни" пари; не е ли това удар по БСП, и в частност Йончева, която бе спрягана за водач на листата на левицата за изборите за Европейски парламент през май.

Червената депутатка бе подкрепена и от конгреса на БСП миналия уикенд. В нея защита се обяви и президентът Румен Радев.

Във вторник вечерта пък преди днешната пресконференция стана ясно, че Специализираната прокуратура е повдигнала второ обвинение на изпълнителния директор на КТБ Александър Панталеев. То е за за присвояване в особено големи размери за отпуснат кредит от 25 млн. евро на фирма, свързана с делото срещу Йончева.

Повече подробности обаче от обвинението не съобщиха и така и не стана ясно има ли връзка новото обвинение срещу Панталеев с червената депутатка.