Главният прокурор Сотир Цацаров влиза в задочна битка с бившия премиер и сега ръководител на Лаборатория за управление на рискове в Нов български университет Иван Костов.

Мястото на прокуратурата е точно в съдебната власт, заявява Цацаров в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено в неделя, съобщи сайтът "Правен свят". По думите му, ако мине към изпълнителната власт, би имало опасност прокуратурата да се превърне в "обвинителна администрация", която да се променя при всяка смяна на министър, както се случва сега с областните директори на МВР.

В интервю за в. "Сега" тази седмица Костов заяви, че ремонтът на съдебната система е основна задача и това важи най-вече за прокуратурата.

"Прокуратурата трябва да бъде отговорна пред Народното събрание. Главният прокурор трябва да бъде избиран от Народното събрание и да се отчита пред него, иначе виждате какво става", каза Костов.

Без да споменава името на бившия премиер, Цацаров го нарича "лабораторен експерт" и коментира, че у нас всеки има претенции да разбира от съдебна система, пише "Правен свят".

За КТБ главният прокурор отново застъпва тезата си, че банката трябва да бъде оздравена, но не с бюджетни средства и не с парите на хората. По думите му, най-силните критици на прокуратурата по случая с КТБ "са получавали пари в брой и това го има в кориците на делото."

Главният прокурор коментира и разследването за пране на пари срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров. Той казва, че се чака разкриване на банковата тайна от страна на Македония, където Бисеров е прехвърлил пари от швейцарска сметка.  Но дори и без него главният прокурор е убеден, че има достатъчно доказателства за отправяне на обвинение към Бисеров.