Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е съобщил на своя шведски колега Петер Хултквист решението на Народното събрание да остави настрана офертата за шведските изтребители "Грипен", съобщиха от пресцентъра на министерството.

Вместо това парламентът гласува решение да започнат преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16.

"Кралство Швеция се отнася с уважение към решението на Народното събрание на Република България за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет F-16", заяви Хултквист, но подчертал: "Характеристиките на самолетите Grippen са изключително добра алтернатива на вече взетото решение."

В неформалния разговор, част от среща на министрите на отбраната на страните членки на ЕС, била засегната и друга любима тема на Каракачанов - връщането на задължителната наборна военна служба. Това бе решено в Швеция през 2017 г, след седем години без задължителна казарма. От началото на 2018 г. страната е започнала с набор от 4000 души, с момента те са 5000. Швеция си е поставила за цел да поддържа до 8000 войници годишно, а до десетилетие да имат 40 000 резервисти.

Каракачанов има подобни амбиции и за България, въпреки че идеята му не среща особени симпатии сред коалиционните му партньори. Той е отбелязал пред своя колега, че дебатът дали да се върне службата е на дневен ред в българското общество.