Делян Пеевски е маша на Ахмед Доган, лице, което е размахвано. Всички, които се разтреперват от името на Доган, говорят за Пеевски. Това заяви по Нова ТВ Иван Костов. 

Поднасят се истинските проблеми с фалшиви лица. Отдолу е липсата на съдебна система - с най-ниското доверие в ЕС. Българите знаят, че няма правосъдие. Ако има правосъдие, политиците няма да се заиграват с бизнеса и да произвеждат олигарси. Главна прокуратура няма да злоупотребява с властта си и няма да разбива националната сигурност, допълни бившият политик. 

Да махнем Цветан Василев и Пеевски - какво остава?... Това е глупава теза. Смешният и нелеп начин да се сервират на обществото конфликтите с такава сила като лични битки, е наистина варварски начин да се осмислят процесите, заяви Костов. Той обеща, че ще посочи виновниците "с пръст", ако се стигне до банкова криза.

"КТБ може да бъде оздравена и да започне работа", повтори той тезата си, която поддържа от самото начало на проблема с банката. Прокуратурата вече излезе от атаката срещу КТБ и това дава възможност да се оправят нещата. Аз съм оптимист, институциите са на прав път, каза Иван Костов. 

Има ясни признаци, че властите осъзнават отговорността си. Министерството на финансите започна работа по актуализацията на бюджета. Тя няма да предотврати прекомерния дефицит тази година, но трябва да ограничи щетите, за да може следващото правителство да започне на по-добра основа, с преодолени финансови рискове. Тъй като финансовата система на страната, бюджетът, изчерпаха напълно възможностите си да подпомагат решаването на социални и политически въпроси и сами влязоха в такава критична фаза, заяви Костов. 

По негови думи, има много възможни решения за въвеждане в действие на КТБ, а най-логичният вариант бил този, в който "страните договорят". 

Изходът от сложната политическа и икономическа ситуация в страната е формиране на програмно правителство, смята Иван Костов. Той прогнозира година и половина живот на следващия парламент, така изчислили експертиНовото правителство трябва "да прегърне проблемите" и да ги реши. Реформаторският блок трябва да го подкрепи, посъветва той.

"Избори до дупка" не са вариант, защото биха довели до трайна политическа дестабилизация, каза още бившият лидер на ДСБ.

Иван Костов не пропусна да похвали своята Лаборатория за управление на рискове към НБУ, че са предвидили какво ще се случи в държавата. Тази автореклама беше по повод думи на Сотир Цацаров, че Костов е "лабораторен експерт" и че "политиците, които най-много говорят срещу прокуратурата, са получавали кеш пари от КТБ и ги има между кориците на делото".

Това ми е смешно. Аз съм опасен човек! Защото казвам истината - за всички които нарушават правилата. Няма какво да ми направят. Мен не ме интересува главният прокурор. Казал съм какво мисля за Цацаров, какви щети е причинил на страната, как е обвинил един вероятно невинен човек - подуправителя на БНБ Гунев, отсече бившият лидер на ДСБ.