Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев  и депутатката от БСП Елена Йончева в неделя изразиха взаимна подкрепа. Според Станишев от ГЕРБ не могат да победят Йончева в битката на тема корупция. Обречени са да загубят, каза в неделя той пред бТВ.

„На последния конгрес на БСП призовах да я подкрепят. Познавам Елена и знам що за човек е, сигурен съм, че съдът ще се произнесе справедливо по този въпрос. Грешката на ГЕРБ е, че в продължение на 10 години води битка с Елена Йончева на тема корупция, това е обречено на загуба за тях. Хората няма да им повярват”, коментира Станишев.

Една от назряващите вътрешнопартийни интриги в БСП е дали Станишев ще бъде отново водач на листата, особено след създалото се напрежение по темата "Истанбулска конвенция". Все по-често се появяват предположения, че на първото място може да бъде поставена точно Елена Йончева.

По-рано в неделя отново по бТВ тя отрече с нея да са водени разговори по темата. И заяви, че подкрепя Станишев като водач на листата на соцпартията. Но уточни, че това не зависело от нея.

„Смятам, че Сергей Станишев трябва да води листата, но това не зависи от мен. С него се чуваме по няколко пъти в годината и говорим предимно за децата”, допълни Елена Йончева.

Лидерът на европейските социалисти не отговори еднозначно дали иска да води листата на БСП за предстоящите евроизбори. Соцпартията при този вот постигала по-слаби резултати от другите избори – местни и парламентарни. Затова не трябвало да се създават вътрешнопартийни конфликти, а "да се изведе силна програма и листа, която ще убеди хората да ги подкрепят".

„Аз съм водил много европейски кампании, знам къде са ни слабостите и затова казах на конгреса на БСП, при това изравняване на силите между БСП и ГЕРБ, за да постигнем победа, трябва да знаем, че залогът е много по-голям от тези 17 човека, които ще бъдат избрани. Залогът е дали ще се отиде към предсрочни избори, какви ще бъдат нагласите за местните избори, това е тест. Оттам ще тръгнат много процеси. Ние не бива да излъчваме сигнали за спорове, всичко може да бъде направено умно, за да се мобилизират нашите избиратели”, коментира евродепутатът.

Според него евроизборите не са атрактивни за българските избиратели, но те трябва да започнат да се интересуват повече от процесите в Европа.

ПЕС ще се бори за въвеждане на регулации над големите корпорации, стана ясно още от думите му.

„Регулации трябва да има, това е огромно поле, в което се движат гигантски потоци от информация и никой не носи отговорност за истина, лъжа, дори в морален план. Регулация трябва да има при големите корпорации по отношение на данъчното облагане – европейските социалисти сме предложили да има т.н Данък ГАФ („Гугъл”, „Амазон”, „Фейсбук”), които плащат много по-ниски данъци, отколкото обикновена нормална фирма, използвайки вратичките в законодателството на държавно ниво”, каза Станишев.