България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев за събитията в латиноамериканската държава. Тя бе разпространена от прессекратариата на президентството и цитирана от БТА.

"В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение", посочва Радев.

"Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори. Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които задълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела", отбелязва българският президент Румен Радев. 

"Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция", заявява държавният глава.

Във Венецуела продължава напрегнатата безизходица между левия президент Николас Мадуро, който се опитва да се задържи на власт, и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, подкрепен от големите западни държави, обобщава ДПА.

Подкрепа за Мадуро изразиха Боливия, Китай, Куба, Иран, Русия, Сирия, Турция.

Гуайдо е подкрепен от Албания, Аржентина, Австралия, Австрия, Беларус, Бразилия, Великобритания, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Дания, Еквадор, Естония, Финландия, Франция, Германия, Грузия, Гватемала, Хаити, Хондурас, Израел, Косово, Латвия, Литва, Люксембург, Панама, Парагвай, Полша, Португалия, Испания, Швеция, САЩ, Украйна, според данни на ДПА.