Само за ден десет европейски страни заявиха, че признават Хуан Гуайдо като временен държавен глава на Венецуела. В понеделник това направиха Франция, Испания, Германия, Великобритания, Португалия, Швеция, Дания, Австрия, Чехия и Холандия. Каква е официалната позиция на българското правителство стана ясно едва днес - и тя в подкрепа за Гуайдо. Правителството обаче избягва да признае директно самопровъзгласилия се за временен президент Гуайдо, а използва формулировката "подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава." 

Кабинетът реагира ден след като президентът Румен Радев реши да сподели с народа собствената теза. Радев даде заявка, че страната ни не трябва да подкрепя предложеното европейско становище, като така на практика застана зад Николас Мадуро.

С изключение на президента

Съветът за сигурността при Министерския съвет проведе извънредно заседание тази сутрин във връзка със ситуацията във Венецуела. Той се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, като в него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента.

Съветът излезе с позиция, че "България изразява подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната".

Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента, отбелязват от пресслужбата на Министерския съвет.

Кабинетът, не Външно решава

Със своя позиция излезе вчера българското Министерство на външните работи (МВнР). В нея имаше податки, че България като държава ще подкрепи Гуайдо. Но от ведомството се застраховаха, че те нямат право да формулират външната политика на правителството - това е в прерогативите на Министерския съвет.

МВнР припомни, че на 26 януари "ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела". 

"Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права", допълват от ведомството на Екатерина Захариева.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че ЕС няма правомощията да признава държави и държавни институции - това е в правомощията на отделните страни от Съюза. Коментарът й бе в отговор на въпрос има ли обща европейска позиция по самопровъзгласяването на Гуайдо за временен президент.

Ултиматумът на ЕС към Николас Мадуро да свика предсрочни президентски избори изтече в неделя. Сега вече всяка страна членка на трябва да реши какви стъпки ще предприеме. Същевременно Италия блокира на два пъти само за няколко дни съвместната позиция на Съюза за признаване на Гуайдо.

В България все още няма правителствена реакция и по изявлението на президента Румен Радев. В понеделник вечерта държавният глава се изказа посредством фейсбук срещу европейската подкрепа за Гуайдо. Мнението му е публикувано само в социалната мрежа, все още не е качено на сайта на институцията. Апропо, голяма част от заявената от Европа подкрепа също дойде вчера под формата на туитове.

"България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция", заяви той.

От по-изявените лица на ГЕРБ ответна реакция има засега само от депутата Тома Биков. Също изразена във фейсбук:

"След като Румен Радев излезе с позиция в подкрепа на Мадуро, е редно да си зададем един основен въпрос - къде е българският национален интерес в тази негова позиция?

Оставяме настрана, че Мадуро е президент на държава, която за една година е регистрирала 1,7 милиона процента инфлация. Този факт изтрива загрижеността на българския президент за благоденствието на венецуелския народ.

Впрочем, Радев, който винаги е загрижен за икономическата разруха в България, която се изразява в 4 процента икономически растеж, под 3 процента инфлация и около 5 процента безработица, застава твърдо зад Мадуро, който доведе страната си до истинска хуманитарна криза. Оставяме настрана цивилизационния избор. Защото позицията на Радев не е за неутралитет, а е коренно противоположна на позицията на 26 от 27 държави от ЕС и е почти същата като руската и турската.

И тук идва въпросът - къде е българският национален интерес в тази позиция. Очевидно България няма интереси във Венецуела. Русия и Турция може и да имат, но България няма. България има интереси в Европа. Имаме интерес от това да бъдем солидарни с целия ЕС, като тази солидарност няма да ни струва нищо. Нито стокооборотът ни с Венецуела ще пострада, нито ще загубим стартегически позиции там. Нашата позиция не е решаваща за Мадуро, но ще покаже принадлежност - дали сме в Европа, или сме в Азия. Позицията на Радев ще подрони авторитета ни в ЕС абсолютно безсмислено за нас. И сега Радев е длъжен да дефинира много ясно българския интерес в своята позиция. Отвъд клишетата за международното право, социалистическата солидарност и световния мир. Той трябва да каже ясно какво конкретно печели България, ако излезе с неговата позиция. Защото е ясно какво ще загуби - авторитет и доверие от страна на партньорите в ЕС, с които имаме много повече общи интереси, отколкото с Венецуела."

Днес пък БСП дава пресконференция в 14 ч. Темата не е обявена. Иначе за 21 януари Европарламентът прие с голямо мнозинство незаконодателна резолюция в подкрепа на председателя на Националното събрание на Венецуела и против режима на Мадуро. А депутатите на левицата пак гласуваха "единно". Лидерът на ПЕС Сергей Станишев се въздържа, Георги Пирински гласува "против", а Петър Курумбашев подкрепи резолюцията. Подкрепиха я и депутатите на ГЕРБ, ДПС, десните, както и Ангел Джамбазки и Николай Бареков.