Затворен е пътят село Росен-село Веселие, на река Ропотамо има паднал мост по обходния път Ново Паничарево-Китен-Приморско, но са поставени временни мостови съоръжения и мястото е проходимо, съобщи радио „Фокус”–Бургас. Водата вече се е оттеглила, но пътищата са разбити след вчерашните порои и има предупреждение за шофьорите да се движат внимателно и с ограничена скорост.

Трима души загинаха по време на бедствието, след като за единадесет часа над Бургас се изляха 200 л на кв. м дъжд, а къщите в кв. „Победа“ и „Акациите“ потънаха във вода. Открити бяха телата на Камелия Желязкова (21 г.), Недялка Танева (69 г.) и 27-годишен пастир, който се е удавил край с. Ново Паничарево. Водният ад отнесе бунгала и коли от Отманли, много обърнати лодки, отнесени рибарски постройки и автомобили имаше в Ченгене скеле.

В нощта срещу неделя за късмет не е имало нови валежи. Според Димитър Христов, главен експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка” в Областна администрация-Бургас обстановката в областта вече е нормална, но разчистването и възстановителните работи продължават в „Победа“, Ченгене скеле и община Приморско. Няма населени места, които са без ток и вода.

„За момента ситуацията се е нормализирала, водата се е оттеглила, почти навсякъде. Хората, които бяха евакуирани от кв. Победа вече са по къщите”, каза пред радио „Фокус“ Веселин Василев, директор на общинската дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност”.

В Ченгене скеле рибарите продължават да разчистват последиците от поройния дъжд и да се опитват да спасят някои от лодките, ако е здрава да бъде извадена от морето. Общината е изявила готовност при необходимост да помага на рибарите с доброволци и техника. „Засега нямаме искана помощ от тяхна страна”, допълни Василев.

Метеоролозите съобщиха, че през изминалата нощ не е имало голямо количество валежи, а и нови извънредни количества не се очакват в следващите дни. Ще превалява главно в западната част на страната, а идната седмица времето ще бъде предимно слънчево със слабо повишение на температурите.