Наказанието за убийство в условия на домашно насилие ще бъде затвор от 15 години до доживотна присъда. Това приеха окончателно депутатите с промени в Наказателния кодекс. Самият проект се появи като "отговор" на отказа на България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция. Това се случи заради отпор от "патриотите" и БСП, а ГЕРБ "излязоха от ситуацията" като пратиха документа на Съвета на Европа, подкрепен от Европейския парламент, Европейската комисия и повечето страни членки на ЕС, в Конституционния съд. Той на свой ред обяви конвенцията за противоречаща на основния закон. 

Промените в НК предвиждат още за упражнена принуда, съпроводена с домашно насилие, затворът бъде от 3 до 10 години. Наказание ще има и за следене на бивш или настоящ партньор - една година зад решетките или пробация. "Следене" в случая е всяко поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице. Санкцията за следене може да скочи до 5 години затвор, ако преследването се осъществява в условията на домашно насилие. 

Депутатите записаха и дефиниция на понятието "домашно насилие". Тя гласи:

"Престъпление, което е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права".

Дефиницията се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг; спрямо човек, от когото жертвата има дете; човек, с когото жертвата се намира или е била във фактическо съпружеско съжителство; човек, с когото насилникът живее или е живял в едно домакинство.

Затвор ще се предвижда и с случай на насилствен брак -  от 1 до 6 г., гласува още парламентът. 

Той предвиди и по-високи глоби за отказ на родител от свиждане на дете.