Концепцията, разпространена от ВМРО и коментирана в различни интервюта от министър Каракачанов е един декоративен документ, създаден, за да си го сложите в рамка на стената в офиса или за да го публикувате на стената си във Фейсбук и да кажете: „Ето, имаме концепция!“. От самия документ обаче лъха не просто на дискриминация и расизъм, а на административна и нормативна некомепентност. 

Очевидно е, че не се познава нито международното законодателство, нито българските стратегически документи. Обещават се мерки и действия, които са планирани отдавна. Например – още през 2011 се знаеше кога ще е следващото преброяване, защото нашата статистическа система е вече синхронизирана с Евростат. Абсолютна смешка е ВМРО сега да си приписват инициативата и концепцията за това. 

Нещо повече, при предходното преброяване двама държавни експерти от НСИ, а след това и зам.министър от МОН бяха уволнени по инициатива на ВМРО, защото искаха да събират по по-чувствителен начин данни за ромските групи, напр. миллета и рударите – при които се наблюдава турска или румънска идентичност. ВМРО просто са жалки в опита си да имитират интеграционна загриженост.

Половината от мерките, които обещават – например отпадането на такси в детските градини; въвеждането на програми за ограмотяване на пълнолетни лица; включването на всички безработни в програми за преквалификация; предоставяне на земеделска земя и социални жилища – са все неща, за които гражданският сектор от години се бори и държавата отказва да го направи.

Това не са нови идеи, това не е различна концепция.

Напротив, това е признание, че правителствата след 1989 г. до сега са се държали безотговорно по отношение на интеграцията. С пълно основание можем да запитаме Каракачанов: „А къде беше досега, след като Валери Симеонов в продължение на година и половина отговаряше за този ресор и фактически Обединени патриоти държаха и хляба и ножа?“. 

Но трябва да попитате и министър Томислав Дончев какво планира да прави оттук нататък, защото България има приета Стратегия за интеграция на ромите, има приет Национален план за действие до 2020, каквито планове имат и повечето общини?

Тези въпроси са много сериозни и със сигурност ще бъдат поставени от европейските ни партньори – ако не са и поставени вече.

Разбирате ли, безобразие и откровен расизъм е да се говори за „ограничаване на раждаемостта с фокус върху циганската общност“, пълна наглост е да казвате „че целта на концепцията е да ограничите престъпността“, но да заплашвате неграмотните и безработните със спиране или намаляване на размера на социалните плащания.

Това е първа стъпка към геноцид или към вълна от дребна битова престъпност, защото всеки има нужда да се храни и тази нужда е по-базова от всички други. 

Алексей Пампоров е социолог, доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.