Правилата на вътрешния пазар на природния газ в ЕС ще важат и за тръбопроводите до и от трети страни, съобщиха днес от румънското председателство.

То постигна временно споразумение с Европарламента за промяна на т. нар. газова директива на Съюза. То ще бъде изпратено до страните членки за одобрение.

„Споразумението запълва празнина в законодателната рамка на ЕС в сферата на енергетиката и ще гарантира, че правилата на Енергийния съюз се прилагат в целия Съюз“, заяви румънският министър на енергетиката Антон Антон.

Това ще доведе до по-съгласувана правна уредба на ЕС, ще повиши прозрачността и ще гарантира правната сигурност за инвеститорите в инфраструктура за природен газ, както и за потребителите на мрежата. 

Споразумението бе постигнато само два работни дни след като Комитетът на постоянните представители (КОРЕПЕР I) даде мандат на румънското председателство на Съвета на ЕС да започне преговори.

Мандатът бе даден на 8 февруари. Това стана, след като Съветът на ЕС прие френско-германско предложение, втвърдяващо директивата. Тогава ДПА цитира френски дипломат, според когато е било подкрепен от 27 от 28-те страни членки, като само България се е противопоставила. До този момент новината не е потвърдена или отречена нито от официална София, нито от румънското председателство.