Парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела са били получавани от български банкови сметки, като част от средствата от след това са били трансферирани в други страни.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща с посланика на САЩ Ерик Рубин при премиера Бойко Борисов. На срещата присъстваха шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов.

"От партньорите от САЩ е получена информация за парични преводи, които са извършвани от Венецуела и по-специално, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела, и за които са били използвани български банкови сметки. След детайлизиране на тази информация е установена банката, установено е лицето, което е използвано като титуляр на тези сметки, както и самите сметки. Установени са преводи, които действително са били извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела в тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени и са били трансферирани в банкови сметки в други страни", обясни Цацаров.

Той допълни, че основанията за преводите са различни.

"И по наши подозрения тези основания не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т.н., които нямат общо с действителността", поясни той.

Подозренията не са свързани с банката, но въпреки това върху нея се извършва проверка от страна на ДАНС при пълното съдействие на БНБ. Когато проверката завърши прокуратурата ще прецени дали да започне извършването на действия по наказателно производство за пране на пари.

"Същевременно са взети всички мерки за това, остатъчните средства, които са в не малък размер по тези сметки, да са поставени под пълен контрол и да не се допускат преводи от сметките", каза още Цацаров.

Той допълни, че титулярът на сметките е български гражданин, който е адвокат. По реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти.

"В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни", обясни Цацаров.

ДАНС проверява цялата банкова система за това има ли и други подобни преводи.

Американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато. Това каза американският посланик Ерик Рубин.

"Току-що имахме чудесна дискусия с министър-председателя, с главния прокурор и с висши представители на българската система за национална сигурност. Решаващата част от нашия разговор беше жизнено важната необходимост да спрем нелегалния трансфер на парични средства от Венецуела. Нашето правителство, заедно със страни от ЕС работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато и че осигуряваме нужната подкрепа за мирно и демократично бъдеще. Aмериканското и българското правителство работят в отлично сътрудничество", заяви Рубин.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че титулярът на въпросните сметки има няколко гражданства и живее в различни държави, като към момента не е на територията на България.

"Става дума за милиони евро, но все още не може да се даде конкретика. Сметката е една, но с много, които свързани с нея", обясни Георгиев.

Първи за трансфера към България съобщи на 9 февруари в туитър венецуелският депутат Карлос Папарони – председател на Комисията по финанси и икономическо развитие в Националното събрание. Той обяви също, че транзакцията е предотвратена и че опозицията е уведомила българските власти.

Клуб Z се свърза с Папарони. Той обаче отказа да назове името на финансовата институция и кой се е опитал да прехвърли парите. Депутатът се мотивира, че в момента тече разследване и извършителите ще бъдат предупредени, ако им бъдат огласени имената.

Според сайта "Биволь" банката, през която са минавали парите от Венецуела е "Инвестбанк". Сметките са на името на адвокат Цветан Цанев, който е замесен в трафик на каптагон през 90-те, бизнес с Коза Ностра с диаманти в Африка и стои зад Булгаргеомин ДЗЗД, отвлякла либийския танкер БАДР.