Депутатите от ВМРО, за разлика от ГЕРБ и останалите "патриоти" НФСБ и "Атака", ще защитят преференциалното гласуване. Това обявиха от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов в специална позиция. 

Ден по-рано ГЕРБ, представители на "патриотите" и "Воля" подкрепиха в правната комисия предложенията на ДПС възможността избирателите да пренареждат листите на всички видове избори практически да се обезсмисли. Как - като се сложат невъзможни прагове за преодоляване, за да се случи разместването. Днес промените в Изборния кодекс се гласуват окончателно в пленарната зала. 

"В политиката трябва да влизат личности, а не послушковци - само така ще вдигнем доверието към институциите", заявяват от ВМРО в позицията си, която противоречи на тази на коалиционните им партньори. 

Според представителите на ВМРО ограничаването на преференциите е отнемане правото на личен избор на хората.

„Със своето решение Комисията по правни въпроси в парламента поставя позиционирането на депутатите, направено от хората с преференциите, практически невъзможно“, пише в декларацията.

"Станахме свидетели на поредното посегателство над правото на хората да избират личности. Почти всички партии се обединиха около това преференциите да отпаднат. Тъжно, но факт! България се връща във времената, даже отпреди зората на демокрацията, когато един човек/листа се избираха с 99.99%“, заявяват още от ВМРО.

От формацията на Каракачанов питат още: "Кой и защо се изплаши от информирания и разумен избор на българите?“