Върховната административна прокуратура (ВАП) е разпоредила днес проверка в басейновите дирекции и в общинските власти и областните управи дали изпълняват задълженията си по Закона за водите и Закона за защита при бедствия. Проверката е във връзка с наводненията в страната и посещението на главния прокурор Сотир Цацаров в гр. Мизия, се казва още в съобщението. 

Указанията на ВАП обхващат периода от 01.01.2014 г. до момента на извършване на проверката, а крайният срок е 24 октомври, след което резултатите ще бъдат обобщени.

От басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват дали е извършена предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район на басейново управление, дали са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения, съобщават от пресслужбата на главния прокурор. Въпросите обхващат и дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, поддържани ли са в техническа изправност водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг.

По отношение на кметовете и областните управители ВАП ще проверява дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им.

От прокуратурата напомнят, че до момента ВАП е извършила две проверки по реда на надзора за законност за състоянието на язовирите в страната – през 2012 г. и през март 2014 г.

През 2012 г. е установено, че масово общинските съвети са взимали решения за отдаване под наем на язовири, вместо решение за отдаване на тези обекти на концесия. От 146 проверки в цялата страна са установени 1809 административни нарушения. Районните и окръжни прокурори са внесли 279 протеста в съдилищата до средата на юни 2012 г. Изготвените предложения до съдилищата и компетентните административни власти по реда на надзора за законност са 426.

През март 2014 г. ВАП е изискала от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) становище за състоянието на язовирите в страната с оглед на предотвратяване на риска от наводнения. В отговора на МОСВ от 31.03.2014 г. се посочва, че 68 язовира на територията на страната са в предаварийно състояние и експоатацията им е недопустима поради риск за хората, околната среда и материалните ценности. Изпратени са предписания, чието неспазване е масово и са констатирани празноти в нормативната уредба по отношение на контрола върху собствениците за поддържане на язовирите в изправно техническо състояние.

МОСВ е ангажирало Министерски съвет за законодателни инициативи по тези въпроси, завършват от прокуратурата.