На снимката виждате значки от Съюза на българските младежки легиони (СБМЛ, впоследствие преименуван от младежки на национални, СБНЛ).

На следващата снимка са ухилените физиономии на ръководителя на СБНЛ о.з. ген. Христо Луков и цар Борис III (виж основната снимка най-горе - бел. ред.).

Всяка година по това време (февруари), в София се провежда марш, наречен Луков, в който младежи вървят из София - под строй, с факли в ръце. Маршът им наподобява на други подобни маршове от ХХ век - на черно-бялата снимка се вижда как маршируват кумирите на Христо Луков, в нацистка Германия.

На следващата снимка са дечицата от Хитлерюгенд - смяната, която нацистите подготвяха, за да да има кой да воюва 10 години по-късно.

До тях са цар Борис III и Адолф Хитлер в дружеско ръкостискане, при една от честите им срещи.

На цветната снимка от миналогодишния марш се вижда едно семейство, което гледа към маршируващите.

И на последната, отново черно-бяла, е ясното доказателство за това докъде нацизмът доведе България - до отрязани глави, изложени на показ на площада.

В интернет ще видите някои нашенци - пишман-историци, които ще твърдят, че Христо Луков бил един много добър човек, бил спасил (еднолично!) Кюстендил от попадане в сръбски ръце по време на Първата световна война. Че бил приятел с евреите - и това се виждало от джобното му тефтерче, в което бил отбелязал рождения ден на един евреин. И че не бил никакъв германофил, защото дъщеря му се учела в Американския колеж. 

Това, сами разбирате, са напразни опити да се пренапише историята на царство България. Направил съм си труда и съм събрал в няколко глави в книгата си "Уловени в Мрежата" интересна информация за сътрудничеството на царството с нацистите в Германия. То е било напълно доброволно, активно, а не пасивно или наложено със сила на страната. Фенове на нацизма (като Луков!) са управлявали страната и са я вкарали в Тристранния пакт, т.е. във Втората световна война - на страната на нацистите. Съветската окупация и последващия 45 годишен режим, който малко се е различавал от едноличния пронацистки режим на царя, са пряко следствие от влизането на България във войната. Освен това смешният плач, че Луков бил всъщност герой, а СБНЛ - патриотична организация не издържат на елементарна проверка на документите и фактите (видно и от снимките). 

Прочее, след като всички привърженици на нацизма се оказват герои (и жертва на комунистите!), да цитирам журналиста Иван Бакалов, който преди пет години попита: защо "някой не посочи кой, аджеба, е бил фашист и съюзник на Хитлер"? Кой обяви война на САЩ и Великобритания, изсели евреите (а една част прати и в концлагерите), взе им имуществото и т.н.?"

Вече пет години нито един от привържениците на пронацисткото управление на цар Борис III не е отговорил на този въпрос. 

Нито един от маршируващите с факли не иска да отговори на този въпрос.

Нито един от разпалените "антикомунисти" не може да отговори на този въпрос.

А не могат и не искат, защото отговорът е ясен: царство България не е демократична държава. Царят е верен съюзник на Хитлер. Държавата подкрепя с материални средства, храни, боеприпаси и т.н. воюващите германски войски, а - защото това не е достатъчно за "патриотичните" цар, премиер Филов и неговите министри - освен това окупират територии в Гърция и Югославия, за да е ясно, че страната е не просто пасивен съюзник, а напротив - активен, при това много.

Всеки, който отдава чест на "героя" от войната ген. Христо Луков, трябва да знае, че почита един върл почитател на нацистка Германия и сам ръководител на пронацистка организация. 

Всеки, който пали факли и носи, трябва да знае, че на този огън изгаря чувството за патриотизъм и то бива заменено от национал-шовинизъм. 

Всеки, който си мисли, че "това у нас няма да се случи" да погледне снимките и да се замисли, че Хитлер идва на власт през 1933 г., а войната започва само шест години по-късно.

И, накрая, ако някой си мисли, че маршируващите не са неонацисти, а истински "патриоти" и "националисти", достатъчно е да се зачете в коментарите на стената на луковия марш във Фейсбук, за да види, че там се вихри най-спокойно езика на омразата към евреите, към чужденците, към хомосексуалните хора, към всеки, който не се прекланя пред фена на нацизма Христо Луков.

-----

Текстът е публикуван в профила на Вени Марковски във фейсбук. Клуб Z го препечатва с негово разрешение, заглавието е на редакцията.