Цветан Цветанов и Корнелия Нинова нарушиха днес съботната тишина във Фейсбук с остра размяна на реплики за това кой е отговорен за отмяната на преференциалното гласуване на ремонтирания Изборен кодекс.

Лидерката на БСП обвини председателя на парламентарната група на ГЕРБ, че партията му е влязла в коалиция с ДПС, за да премахне т.нар. преференция. Той й отговори, че разпространява фалшиви новини.

"Днес лъсна истината за нова управляваща коалиция - ГЕРБ, ДПС, ОП. Тя беше оповестена от г-н Цветанов. Според думите му ГЕРБ се съгласили да отпаднат преференциите при гласуването по искане на ДПС. Но забележете защо: “в името на запазване на стабилността на управлението". Вече е ясно кой крепи правителството на Борисов", написа Нинова в социалната мрежа.

"За пореден път Корнелия Нинова и БСП опитват да родят и тиражират фалшива новина. Поредният опит е за някакви нови коалиции в парламента. Държа да подчертая за пореден път, че в настоящия парламент по теми извън управленската програма на коалицията, за нас от ГЕРБ е важно са търсим и постигаме консенсус в името на националния интерес на базата и на плаващи мнозинства", отговори Цветанов.

Нинова обвини ГЕРБ, че "само и само да останат на власт с подкрепата на ДПС", са посегнали на правото на гласоподавателите да избират личности, като размествате партийните листи.

Корнелия Нинова. Снимка архив Клуб Z.

"Интересно е и изречението на Цветанов: "съгласих се от името на ГЕРБ". Да не би ГЕРБ да са свалили Борисов от лидерския пост и да са избрали Цветанов и да не сме разбрали?", написа тя.

Той и припомни ред примери, в които групата на ГЕРБ е гласувала заедно с БСП, без да бъде в коалиция с нея.

"Услужливо ще припомня на г-жа Нинова, че когато е било в името на националния интерес, от ГЕРБ сме подкрепяли и гласували и предложения на БСП. Ще припомня само промените в Закона за лечебните заведения, с които се разширява кръгът лечебни заведения, които се финансират от МЗ; промяната в Изборния кодекс за отпадането на втория оригинал на протокола; както и промените в ГПК, касаещи подсъдността на застрахователните искове за всички щети. Приемането на тези предложения означава ли, че сме в коалиция с БСП, г-жо Нинова?", написа номер 2 в ГЕРБ. 

Той даде други примери за динамични мнозинства между ГЕРБ и ДПС, когато е ставало дума за "плоския данък и даването на мандат на правителството за водене на преговори със САЩ за закупуването на изтребители Ф16".

"Това са теми, по които от ГЕРБ бихме приели подкрепа от всяка партия, изповядваща евроатлантическите ценности", заяви Цветанов.