„Много конкретен въпрос ми задавате. Това, което със сигурност знаем, е, че една независима Каталуня е икономически жизнеспособна.“

Това заяви за Клуб Z каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон. На конференция, посветена на испанската автономна област, той заяви, че нейната икономика е развита като тази на Финландия или Португалия. След проявата му зададохме въпроса дали икономиката ще остане на същото ниво, след като почти със сигурност при отцепване от Испания ще бъдат въведени мита.

Клуб Z също така припомни на Пучдемон предупрежденията на Еврокомисията, че отцепване на Каталуня от Испания ще означава и автоматично излизане от ЕС.

„Испания ли? Не знам Испания да иска да излезе от ЕС, не вярвам“, отговори Пучдемон в явен опит да се направи, че не е чул добре.

„Каталуня е член на Европейския съюз и ще продължи да бъде“, допълни бившият каталунски премиер, който близо година и половина живее в доброволно изгнание в Белгия.

Той и наследникът му на поста Ким Тора участваха вчера в конференцията „Каталуня и процесът за референдума – предизвикателство за ЕС“. Тя бе организирана от евродепутатите Ралф Пакет от Белгия и Иво Вайгъл от Словения.

Събитието трябваше да се състои в Европарламента в Брюксел. Председателят му Антонио Таяни обаче забрани проявата, като се мотивира с риск за обществения ред в сградата. Каталунските сепаратисти обаче го обвиниха, че е клекнал пред исканията на испанските евродепутати.

[[nid:79565]]

Конференцията бе преместена в луксозния хотел „Щайгенбергер Уилчърс“ в белгийската столица. Поводът за нея е започналият в Испания процес срещу 12 каталунски политици сепаратисти. Мадрид иска екстрадирането и на Пучдемон, но няколко страни вече отказаха да удовлетворят молбата.

Испанските власти не пуснаха охраната на Ким Тора от регионалната полиция на Каталуня да пътува с него до Брюксел.

„Благодаря на г-н Таяни, че така добре рекламира тази среща.“

С тези думи Ралф Пакет, който е най-младият депутат в ЕП, откри конференцията. Те бяха посрещнати с бурни възгласи.

„Антонио Таяни превърна Европарламента в марионетка на испанските крайно десни партии и на външния министър Жозеп Борел (социалист – б.а.), който винаги бойкотира и диксриминира Каталуня. Вместо да защитава правата на всички европейци, Таяни наруши правото на събиране, защото парламентът е дом на всички, място за събиране и дискусии“, каза Тора, който също е заклет сепаратист.

Каталунският регионален премиер поиска международно посредничество, за да седне испанското правителство намасата за преговори.

„Нашите съратници платиха със свободата си, - каза Ким Тора за 12-те подсъдими сепаратисти. - Ако цената на защитата на нашите права и свободи, както и самоопределението, е моята свобода, ще платя тази цена.“

След това думата взе Карлес Пучдемон. И се опита да изнесе лекция по геополитика, както отбеляза испанският журналист Салвадор Аройо от изданието „Ел Корео“.

От ляво на дясно: Ким Тора, Карлес Пучдемон и белгийският евродепутат Ралф Пакет на конференцията за Каталуня.

„Словения и Хърватия вече са независими държави. Каталуня има силна икономика като Финландия и Португалия, изнасяме колкото Дания“, започна той.

И продължи, че народът на Каталуня иска да гласува за независимост, като даде за пример референдумите в Шотландия и Квебек. (И двата са неуспешни – б.а.) 

„Самоопределението трябва да бъде още един елемент от Европа. Нека договорим референдум, въпроса, датата, условията за участие, седнали на масата за преговори. Вашето предложение да преговаряме е постоянно“, изтъкна изгнаникът.

Според него процесът срещу сепаратистите не е срещу 12 души, а срещу 2,5 милиона каталунци, гласували за независимост на 1 октомври 2017 г. Този референдум обаче бе обявен за невалиден и последва временно отнемане на автономията на Каталуня. Съдебното дело било дори срещу тези каталунци, които искат регионът да остане част от Испания, допълни Пучдемон.

Той призова всички евродепутати да си отворят очите и да действат като демократи, вместо да слушат крайно десните си испански колеги.

Иво Вайгъл – съорганизатор на конференцията и бивш външен министър на Словения, заяви, че каталунците имат да извървят дълъг път. Но изрази увереност, че един ден и тяхната звезда ще грейне върху европейското знаме.

Партията Новофламандски съюз (НФС) - най-многобройната в белгийския парламент, почете сепаратистките лидери. В Брюкссел Ким Тора бе приет от регионалния фламандски премиер Хеерт Буржоа и от председателя на парламента на Фландрия Ян Пейманс.