Унгарското правителство започна нова официална кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и срещу американския милиардер и филантроп от унгарски произход Джордж Сорос, пише "Политико". В центъра ѝ са обвиненията към Брюксел , че прокарва миграционни планове, които застрашават сигурността на Унгария.

"Имате право да знаете какво подготвя Брюксел", гласи постер със снимките на Юнкер и Сорос, който е споделен от официалната фейсбук страница на правителството на Виктор Орбан.

"Правителството започва информационна кампания за поощряващите миграция планове на Брюксел. Всеки има право да знае какви са истинските предложения, които заплашват из основи унгарската сигурност", пише правителството в публикация във фейсбук.

"Искат да въведат задължителни квоти за заселване на мигранти. Ще улеснят имиграцията с мигрантски визи", пише още на плаката, като с малки букви там може да се прочете, че той е поръчан от правителството.

Това е поредната от серия платени от данъкоплатците кампании, насочени срещу ЕС и Сорос. За първи път обаче се използва и снимка на Юнкер, който както и управляващата партия в Будапеща "Фидес" с лидер Виктор Орбан е част от ЕНП.

През последните години правителството в Будапеща изхарчи милиони евро за политически реклами, като критиците отбелязват, че парите отиват за медии, близки до управляващите.

Брюксел: Кампанията е дезинформация

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас определи днес кампанията на Будапеща като дезинформация.

„ЕК се е посветила на борба с дезинформацията и този случай не е изключение“, изтъкна той.

Според него кампанията на унгарското правителство е основана на нелепа теория на конспирацията, а предизвиканият от нея отзвук е потресаващ.

„Няма конспирация. Унгарците заслужават факти, а не измислици. Няма никакви планове за въвеждането на хуманитарни визи. Държавите в ЕС са тези, които решават доколко желаят да приемат законни мигранти“, каза Схинас.

И припомни, че решенията в Съюза се взимат в присъствието на представители и на Будапеща.