В продължение на 45 години датата 9 септември бе чествана с многолюдни и, меко казано, не съвсем доброволни манифестации. Утре 70-тата годишнина събитието ще бъде отбелязана в Пловдив с небесна манифестация на 70 гълъба. Това съобщиха от пресцентъра на БСП-Пловдив. Те ще полетят в края на митинга, който ще се проведе на Братската могила под тепатата.

Според социалистите гълъбите ще бъдат символ на мира и човеколюбието. Не става ясно обаче какво общо имат кървавите събития, особено в дните след 9-ти септември, с мира и човеколюбието.

И досега БСП отказва да признае за репресирани хората, избити без съд и присъда между 9 и 12 септември 1944 г. Според социалистите през тези три дни насилствените действия са били насочени преди всичко срещу лица, известни на обществото като участници в преврата на 9 юни 1923 г., в потушаването на Септемврийското въстание от 1923 г., в събитията след атентата в църквата "Св. Неделя" от 1925 г. и срещу лица, извършвали убийства и зверства в периода 1941-1944 г. За тях преценката на слезлите от планините партизани е била достатъчна, за да бъдат лишени от живот хиляди хора.

Председателят на БСП Михаил Миков пък ще участва в митинга по повод 70-годишнината от 9 септември 1944 г. на Братската могила в София. Този митинг ще е важна част от предизборната кампания на БСП. Бележитата дата бе изрично спомената от Миков в речта му при откриването на кампанията в края на миналата седмица.