Вносът на млечни продукти в Русия през август е паднал с 57 на сто, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавйки се на данни от Федералната митническа служба. Драстичното снижаване е заради наложеното ембарго в началото на миналия месец от Москва на хранителни стоки от САЩ, Евросъюза, Австралия, Норвегия и Канада. То бе обявено като контрасанкция на наложените от Запада наказания срещу руски фирми и физически лица заради анексията на Крим и инвазията в Украйна.

При свинското вносът е намалял с 45 процента, а при зеленчуците - 44%. Рибата е по-малко с 39 на сто. Данните са в сравнение с импорта през миналата година.

Ако се сравнява обаче спадът през август в сравнение с юли т.г., то положението е още по-драматично. Зеленчуците са паднали със 73.2 процента, млечните продукти с 56 на сто, зърнените култури - 38%, плодовете с над 37 на сто, а рибата с 27. Месото и местните продукти са намалели със 17 процента. Ако тази тенденция се запази и през септември общият спад ще бъде поне 75 процента в сравнение с миналата година изчисляват специалисти.

Огромно е и намалението в промишлените стоки и облеклата, като в някои отрасли достига до 72 на сто.

Естествено всичко това се отразява на покачването на цените. По данни на службите и по сигнали на граждани само за последните две седмици пилешкото е поскъпнало с 23 на сто, свинското с 30, а месото от едър рогат добитък с 40 процента.

Както е известно Русия води преговори с Китай, Бразилия Турция, Сърбия, Египет, Еквадор, Чили, Колумбия, Мексико, Шри-Ланка, Парагвай, Гватемала, Мароко, Кения, Аржентина, Ливан и други държави за доставка на хранителни продукти, но както личи от статистиката пазарът се опразва. Кремъл обаче обещава, че до края на годината всичко ще бъде наред и няма да допусне дефицит на стоки.