Популистко-националистическото управление е провал, страната е в политическа криза, а основната отговорност за това носи ГЕРБ. 

Това се казва в декларация, приета от Централния съвет на ДПС, съобщи след заседанието председателят на партията Мустафа Карадайъ. 

"Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ. Основни причини са липсата на реформи и неспособност за носене на отговорност. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности.", обяви Карадайъ. 

Предедателят на ДПС даде пример с отказа да се ревизират текстове от изборното законодателство за забрана на агитацията на майчин език, уседналост за гласуване, ограничение на вота на българите в чужбина.  

„30 г. след демократичните промени се налага да продължаваме да убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство. Ние, членовете на Централния съвет на ДПС, заявяваме, че ще продължаваме да отстояваме демократичните ценности – това е пътят за противопоставяне на национализма и на всяка политика, която застрашава мира. Призоваваме всички демократични партии и обществото да се противопоставим на всяка форма на популизъм и национализъм“, пише в документа, приет от широкото ръководство на ДПС. 

Карадайъ съобщи, че ДПС ще се яви самостоятелно на европейските избори през май, а номинации за кандидати в листата ще се правят до края на март. Предстои формилането на национален изборен щаб, както и щабове по места. Сред критеиите за номинация на кандидати за евродепутати са следните качества: претензентите да познават задълбочено  европейските институции и политики, да са съпричастни към ценностите на либерализма, да владеят поне един от работните езици на ЕС, да са с изграден авторитет, добри комуникационни способности и др. Председателт и Централното оперативно бюро на ДПС ще подкрепят крайния вариант на евролистата, гласи решението от днес. 

В момента ДПС имат 4-има евродепутати, а един от тях - Искра Михайлова, е на висок пост в Европейския парламент - председател на комисията по регионално развитие. Водач на делегацията на движението е Хилиз Хюсменова, която според партийци е твърде вероятно да оглави листата отново. Другите двама за младежкият лидер Илхан Кючюк и бившия депутат и зам.-министър на отбраната Неджми Али.